Nükleer atık taşıyan Castor treni bu sabah 5 civarında konteynırların kamyonlara yükleneceği istasyona ulaştı, Fransa’dan Almanya’ya nakliyat şimdiye kadar 109 saat sürdü. Önceki yıllardaki nükleer atık nakliyatları hiç bu kadar uzun sürmemişti

 

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya

Almanya’da nükleer atık nakliyatı gecikmesinde de rekor kırıldı. Fransa’dan Almanya’nın Gorleben şehrindeki depoya getirilen nükleer atıkların bulunduğu Castor isimli 11 konteynırı taşıyan tren tam 109 saatte Almanya’da kamyonlara yüklenecek istasyona  ulaşabildi. Daha önceki yıllarda yapılan nükleer atık nakliyatlarında hiç bu kadar gecikme görülmemişti.

Castor treni bu sabah saat 5 civarında konteynırların kamyonlara yükleneceği Dannenberg’teki istasyona ulaştı. Buradan itibaren Gorleben’e kadar yaklaşık 20 km’lik bir karayolu bulunuyor. Nükleer karşıtları, bu güzergahta yoğun protesto gösterileri yapacaklarını bildirdiler.

Nükleer karşıtı hareket sözcüsü Jochen Stay, nükleer enerji tartışmasının devam edeceğini, Alman hükümetinin nükleer atıkların temelli depolanacağı yerin aranmasında çok hatalar yaptığını söyledi.



DÖRT ÇİFTÇİNİN EYLEMİ 15 SAATE MALOLDU


Nükleer karşıtlarının eylemleri, Wendland bölgesinde Castor nakliyatını büyük oranda güçleştirdi. Tren yolu boyunca alınan yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, öfkeli çiftçilerin betondan bir piramidi demiryoluna yerleştirmeleri, trenin 15 saat gecikmesine neden oldu. Kendilerini zincirlerle beton piramide bağlayan biri kadın dört çiftçi, polisin saatlerce süren çalışmasından sonra demiryolundan alınabildi.

Daha önceki bölümlerde Lüneburg ve Dannenberg şehirleri arasında nükleer karşıtlarının yaptığı eylemler sonucu Castor treni sıkça durmak zorunda kaldı. Ormanlık bir bölgede 200 kadar maskeli eylemcilerle polis arasında büyük bir arbede yaşandı. Polis coplarından gazeteciler de nasibini aldı.