Karadeniz İsyanda Platformu üyeleri, HES inşaatlarında 4 yılda 61 işçinin yaşamını yitirdiği belirterek, "Yaşamı yok eden HES'ler işçileri katlediyor" dedi.

İSTANBUL- Karadeniz İsyanda Platformu üyeleri, Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek doğaya verdiği zararlar nedeniyle bütün çevreciler tarafından tepkiyle karşılanan HES'lerdeki işçi ölümlerine dikkat çekti.

Cumartesi Anneleri'nin de katıldığı eylemde "Yaşamı yok eden HES'ler işçileri katlediyor" yazılı pankart açıldı, "İşçiler birleşin santralleri boşaltın", "İşçinin, vadinin katili aynı" sloganlarını atıldı.

Deniz Erbağ, Platform adına yaptığı açıklamada, yıllardır doğayı katleden, yaşamlarını karartan HES'lere karşı mücadele verdiklerini ifade etti, ancak bu kez HES projelerinin bir başka yönüne, HES inşaatlarında yaşanan işçi ölümlerine "isyan"larını dile getirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

HES'LER 4 YILDA 61 İŞÇİYE MEZAR OLDU

"Gözü dönmüş şirketlerin hep daha çok kar etmek için yarattığı ve zorlaştırdığı koşulların 'iş kazası'" olarak ifade edildiğini belirten Erbağ, yaşanan bütün kazaların aslında birer 'İş cinayeti' olduğunu söyledi.

Erbağ şöyle konuştu: "Biliyoruz ki, şirketler bu açıklamamızdan sonra da işledikleri cinayetleri saklamaya çalışmak için her yolu deneyecektir. Kamuoyunu kandırmaya çalışacak, ölümleri daha çok inkar edecektir. Ölümlerle ilgili mazeretler yaratacak ya da çalışanları suçlayacaktır,' münferit vaka' maskesine sınmaya çalışacaktır."

Son 4 yılda birçok işçi ölümünün gizlendiğini ifade eden Erbağ, HES şantiyelerinde son 4 yılda 61 işçinin yaşamını yitirdiğini ve onlarca işçinin de yaralandığını söyledi.

 

Ayrıca, ilgilenenler için;

KARADENİZ İSYANDADIR PLATFORMUNUN TAM BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

HES'ler İşçileri Öldürüyor, HES'ler Yaşamı Yok Ediyor

Yaşadığımız coğrafyanın dört bir yanında yaşamlarımızı katleden Hidroelektrik Santral (HES) projeleri, bugüne kadar her zaman dillendirmiş olduğumuz gibi, “enerji” üretimi adı altında köylerimizi ele geçirme, kültürlerimizi ortadan kaldırma, toplumları asimile etme ve de sularımıza el koyma projeleridir.

Bugünse burada, yaşamlarımıza kasteden HES projelerinin bir başka boyutunu, inşaatlarda çalışan HES işçilerinin ölümlerine olan isyanımızı dile getireceğiz.

Gözü dönmüş şirketlerin hep daha çok kar etmek için yarattığı zorlayıcı koşullar, “iş kazaları” diye adlandırılan, aslında hepimizin bildiği gibi, gerçek tanımı “iş cinayeti” olan ölümlere neden olmaktadır. Bu cinayetler, tüm işkollarında olduğu gibi, vadilerimize kurulmak istenen barajların inşaatlarında da aynı vahşetiyle yaşanmaktadır.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde, Ciner grubunun Kahramanmaraş'ta yaptığı Park Holding- Afşin Elbistan Termik Santralinde en az 10 işçi göçük altında kaldı. Olayın kamuoyuna yansımasıyla, şirketin işçilere bu katliamla ilgili “konuşma yasağı” getirdiği de ortaya çıktı. Bu örnek bizlere şirketlerin, katliamlarının açığa çıkmasını engellemek için bugüne kadar her yolu denediğini bir kez daha hatırlatmış oldu.

Biliyoruz ki, şirketler bu açıklamamızdan sonra da işledikleri cinayetleri saklamaya çalışmak için her yolu deneyecektir. Kamuoyunu kandırmaya çalışacak, ölümleri daha çok inkar edecektir. Ölümlerle ilgili mazeretler yaratacak ya da çalışanları suçlayacaktır, “münferit vaka” maskesine sığınmaya çalışacaktır.

HESçi şirketlerin patronları, aynı zamanda medya kuruluşlarının patronları olduklarından ya da bu kuruluşlarla yakın çıkar ilişkisinde bulunduklarından ötürü, bizler bu cinayetlerden çoğu zaman haberdar olamamaktayız.

Basında çıkma şansına erişebilen haberlerde de, bu cinayetlerin hangi HES şirketinin şantiyesinde  yaşandığına dair hiçbir bilgiye yer verilmemekte; hatta HES inşaatının adı bile gizlenerek, tüm detaylar sistemli bir şekilde saklanmaktadır. Bu ölümlerin münferitleştirilmesi ve magazinleştirilerek sunulmasıyla, olayların perde arkasındaki gerçekliklerin üzeri örtülmektedir.

Son zamanlarda yaşanan, HES'lerde çalışan işçilerin ölümlerine de bakarak, bu cinayetlerden bahsetmek ve bazı örneklerle medyanın tutumuna değinmek istiyoruz.

**

Geçtiğimiz Pazar günü Maraş'ta Sabancı Holding – EnerjiSA'nın inşaa etmekte olduğu Hacınınoğlu HES inşaatında bir işçi boğularak öldü. Sabancı Holding'in medya üzerindeki nüfuzu sayesinde bu haberin detayları medyada gün yüzüne çıkamadı.

Tabii bu Sabancı Holding ile ilgili ilk vukuat değildi. Kasım ayında yaşanan bir kazada Menge Barajı'nda çalışan HES işçilerini şantiyeden taşıyan aracın devrilmesiyle bir işçi ölmüş, 10 işçi de yaralanmıştı.

**

Giresun'da yapımı süren, Doğuş Holding'in Arslancık HES şantiyesinde yaşanan bir kazada ise  5 işçi ciddi biçimde yaralanmıştı. Bu haberin de ayrıntıları yine ana akım medyaya yansımadı; Doğuş Holding'in medyası NTV'de de bu cinayet ülke gündemi için kayda değer bulunmadı.

**

Aydın'da Başbakan'ın Ağustos ayında yaptığı açılışa yetişmesi için erken faaliyete sokulan İkizdere Barajı'nda bir işçinin öldüğü ortaya çıkmıştı. Limsan-Limak'ın ortak girişimi olan bu HES'te kazalar yaşanmaya devam etmiş, Ekim ayında da 2 işçi ciddi şekilde yaralanmıştır.

Limak Holding'in kazaları İkizdere Barajı'yla sınırlı değildir. Siirt'te yaptıkları Alkumru HES'te bugüne kadar yaşanan en az 7 farklı kazada 19'dan fazla işçi yaralanmış, 3 işçi ise hayatını kaybetmiştir.

**

Artvin'in yapısını ve iklimini kökten değiştiren, bölgede kültürel bir kırıma yol açan barajlar, birçok farklı köylerde teyzelerimizin aynı sözcüklerle ifade ettiği gibi  “Ölseydik de, bunları görmeseydik” dedirtmekte, bu kadar büyük bir toplumsal yıkım teşkil etmektedir.

On binlerce insanın büyük şehirlere göç etmesine neden olan bu barajlar, yıllar boyunca sayısız işçiye de mezar olmuştur. Borçka Barajı yapımında elektrik akımıyla ölen işçiler hatırımızdadır.

Çoruh'u sular altında bırakacak, yüzlerce köyü daha haritadan silecek barajların viyadük inşalarında da sadece geçtiğimiz birkaç ayda en az 2 işçi ölmüştür.

Yine Mayıs ayında Çoruh'ta baraj inşaatında çalışan iki işçi ölmüştü. Deriner Barajı'nın inşaatı henüz birkaç hafta önce yine bir işçinin daha canını almıştır.

**

Borusan Holding'in, Borusan EnBW Enerji şirketinin Erzurum İspir'de sürdürdüğü Yedigöl Aksu HES inşaatlarında da bugüne kadar en az üç işçi feci şekilde can vermiştir.

Borusan Holding, Aksu vadisinde sürdürdüğü doğa ve kültür katliamını Borusan Kültür ve Sanat etkinliklerinde sahte sunumlar ve web siteleriyle yok saymaya çalıştığı gibi, işçi ölümlerinin kamuoyuna yansımasını engellemek için de her tür yola başvurmaktadır.

Çoruh Aksu Vadisi'nde Borusan'ın köylülerin tüm itirazlarına rağmen sürdürdüğü inşaatlarda, elektrik çarpması sonucu ölen bir işçi, sondaj makinesi kapılarak hayatını kaybeden bir başka işçi ve tünellerde patlatılan dinamitler sırasında fırlayan bir taşın çarpması sonucu bir diğer işçinin ölümü kamuoyundan başarılı biçimde saklanmıştır!

Bir Aksu köylüsünün ifadesiyle: “Aksulular dinamit seslerine olduğu gibi, ambulansların siren seslerine de alışıktır. Aksu'da özellikle patlamalardan sonra devamlı siren sesleri olur; ambülanslar gelir gider devamlı. Fakat kaç ölü, kaç yaralı var tam bilemeyiz, söylemezler. Toplamda 17 kadar işçinin öldüğü söyleniyor, bunları duyuyoruz ama tam sayısını bilemiyoruz.”

Borusan Mannesmann şirketinin HES borularını da ürettiği fabrikalarında yaşanan ölümlerden de yine haberdarız. 30 Haziran'da iki boru arasında sıkışarak ağır yaralanan bir işçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.

**

Bu verdiğimiz örnekler yaşanan katliamların yalnızca çok küçük bir kısmıdır. Diğer elektrik santrallerinin inşaatlarında yaşanan sayısız kazayı, HES'ler vasıtasıyla girdikleri vadilerimizde yapmak istedikleri maden ocakları ve diğer şantiyelerde yaşanan kazalar apayrı rapor konuları teşkil etmektedir.

“Yaralanma” ile sonuçlanan kazalar da; ölümden beter sonuçlara yol açabilmektedir. HES inşaatlarında çalışan yüzlerce işçi hayatlarının geri kalan kısımlarını kalıcı sakatlıklarla geçirmeye mahkum kalmaktadır. Vadilerde büyük bir sorun da vadi yamaçlarına dökülen hafriyatlar sonucu yaşanan sayısız ölüm ve ağır yaralanmayla sonuçlanan kazalardır.

**

HES yapan şirketlerin de diğer tüm şirketler gibi, insan yaşamını dikkate almadığını bu ölümlerden bildiğimiz gibi, şirketleri  ve kolluk kuvvetlerini HES karşıtlarına saldırılarından ve tehditlerinden de yakından tanıyoruz.

Loç Vadisi'nde olumlu bilirkişi raporu hazırlayacağı ön görülen 3 akademisyen şüpheli bir trafik kazasına kurban gitmiştir. Yine aynı HES şirketi Orya Enerji'nin köylerin telefon tellerini keserek iletişimlerini engelledikten sonra köylülere vahşice saldırması ve bir amcamızın kalp krizi geçirmesi, Senoz Vadisi'nde HES karşıtlarının ölümle tehdit edilmesi yakından tanık olduğumuz gelişmelerdir.

Erzurum Tortum'da HES karşıtlarının aylar boyunca tutuklu kalmalarına sebep olan da yine HES şirketleriydi.

Antalya Alakır'da bir amcamıza yaşatılan jandarma baskıları sonucu kendisinin kalp krizi geçirerek ölmesine neden olan da; Ardanuç mitinginden dönen HES karşıtlarına Çxala'daki HES şantiyesinde silahlarla tehdit ederek saldıranlar da yine HESçi şirketlerin patronlarıydı.

Daha önceki gün Trabzon'da HES karşıtı protesto yapmak isteyen KTÜ öğrencileri de polislerin ağır şiddetine ve işkencesine maruz kalmıştır.

**

Ne kadar gizlemeye çalışırsanız çalışın... Attığınız her adımda gözümüz üzerinizdedir! Ne yoksullaştırıp katliam projelerinizde çalışmak zorunda bıraktığınız işçileri unutacağız, ne de yaşamlarımızı katletmenizi affedeceğiz!

* Ulaşabildiğimiz, basında çıkan ölümlerin bir listesi ektedir. Fakat biliyoruz ki basında yer alamayan ölümlerden oluşan gerçek sayı çok daha fazladır.

Karadeniz İsyandadır Platformu

EK: Basına yansıyan HES “kaza” haberlerinden bazı örnekler

 

Maraş – 6 Şubat 2011 – Sabancı Holding'in HES'in 1 işçi boğuldu

Sabancı Holding'e bağlı Enerjisa şirketinin Ceyhan Nehri üzerinde Hacınınoğlu köyünde sürdürdüğü Hacınınoğlu HES inşaatında, iskelenin kopması sonucu sekiz metre derinliğindeki su dolu çukura düşen 21 yaşındaki işçi boğularak öldü.

Samsun - 24 Ocak 2011 – Aynı gün aynı HES'te 2 işçi ölümü
Çarşamba Elektrik Üretim şirketinin Samsun Çarşamba'ya bağlı Yeşilırmak üzerinde bulunan Musçalı köyündeki Çarşamba HES inşaatında çalışan iki işçi hayatını kaybetti. Şirketin ortakları arasında Samsun milletvekili Fatih Öztürk ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'ın da bulunuyor.

Giresun - 23 Ocak 2011 - Güce’de zehirlenme
Tekkeköy Köyü’nde baraj şantiyesinde bir işçi aşırı toz ve sis nedeniyle zehirlendi.

Giresun - 18 Ocak 2011 - Güce’de 1 yaralı
Tekkeköy Köyü’nde baraj şantiyesinde çalıştığı iş makinesinin halatının kopması sonucunda kafasını metal kalıba çarpan işçi ağır yaralandı.

Artvin - 14 Ocak 2011 - Deriner Barajı'nda 1 işçi öldü
Deriner Barajı'nda meydana gelen kazada tamirhanede çalışan motor ustası hayatını kaybetti. Havaya kaldırılmış olan iş makinesi kovasının düşmesi sonucu altında kalarak olay yerinde hayatını kaybeden işçi evli ve 1,5 yaşında bir erkek çocuk babasıydı.

Giresun - 12 Ocak 2011 - Çamoluk’ta 2 yaralı
Çamoluk İlçesi Sarpkaya Köyü’nde iki baraj işçisi çalıştıkları inşaat iskelesinden düşerek yaralandılar. Yaralılar Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne sevkedildiler.

Bilecik - 10 Ocak 2011 - Yüksekten düşen işçi öldü
Gölpazarı İlçesi Küçükyenice Köyünde Bukor Elektrik Üretim şirketinin inşaa ettiği Darca HES'te bir işçi elektrik üretim türbininde çalıştığı sırada 15 metre yükseklikten yükleme havuzuna düşerek olay yerinde öldü.

Giresun - 10 Ocak 2011 - İşçinin bacağı koptu: 1 yaralı
Çanakçı ilçesine bağlı Karabörk beldesindeki Şengüller AŞ'ye ait Çanakçı-1 HES inşaatında çalışan kepçe, yaklaşık 100 metre uçuruma yuvarlandı. Kazada kepçe operatörünün bacağı koptu; işçinin kopan bacağı bulunarak hastayla beraber gönderilirken, hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.

Giresun - 10 Ocak 2011 - HES inşaatında 1 yaralı
Çamoluk ilçesi  Sarpkaya Köyü'nde baraj inşaatında çalışan işçi, 5 metre yükseklikten düşerek ağır yaralandı.

Giresun - 6 Ocak 2011 – HES tünelinde kaza: 1 yaralı
Yağlıdere İlçesi Üçtepe Beldesi Çağlayan Mahallesi’nde mikser kamyonu HES tünel inşaatında devrildi ve bir işçi yaralandı.

Giresun - 3 Ocak 2011 - HES inşaatında 2'si ağır 5 işçi yaralı
Doğankent İlçesi Sadaklı mevkiinde Doğuş Holding'in sürdürdüğü Arslancık HES inşaatı şantiyesinde inşaat kalıbının çökmesi sonucu ikisi ağır beş işçi yaralandı.

Siirt - 31 Aralık 2010 - Alkumru Barajı inşaatında işçi hava boşluğundan düştü
Aydınlar İlçesi’nde yapımı devam eden Alkumru Barajı inşaatında çalışan işçi hava boşluğuna düştü ve ağır yaralandı.

Hakkari - 29 Aralık 2010 - İş makinesinin üzerine kaya düştü: 1 yaralı
Şemdinli İlçesi’ndeki Beyyurdu köyünde yapılan Beyyurdu Barajı' inşaatında iş makinesinin üzerine kaya parçalarının düşmesi sonucu iş makinesi operatörü yaralandı.

Giresun - 25 Aralık 2010 - Çanakçı'da kaza
Deregözü köyünde saat 04.00 sıralarında HES'te bir işçi kafasına ve omzuna tünel genişletmek için çalışırken üstlenici firmanın gerekli tedbirleri almaması nedeniyle kaya parçası düşmesi sonucu yaralanmıştır

Elazığ - 22 Aralık 2010 - Baraj inşaatında 1 işçi öldü
Beyhan Barajı inşaatında çalışan işçi kompresör makinesinin bandına kapılarak 6-7 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetti.

Siirt - 17 Aralık 2010 - Alkumru Barajı'nda yine kaza: Bir işçi ağır yaralandı
Aydınlar ilçesinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve HES'te çalışan bir işçi, elektrik çarpması sonucu 3 metre yükseğe savruldu. Elektriğin çarpma şiddeti ile işçinin göğsünde delik oluştu. Başbakan Erdoğan barajın açılış törenine katılmış ve barajın sahibi Limak Grubu'nu vatansever ilan etmişti. Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir de barajın 3 yılda bitirildiği ile övünerek süre açısından dünya rekortmeni olduklarını ilan etmişti.

Mersin – 11 Aralık 2010 – Akfen Holding'in HES'inde 3 işçi öldü

Anamur'da Çaltıbükü köyü Dibek mevkiinde Akfen Holding'e bağlı Beyobası Enerji Üretim AŞ'nin Otluca HES inşaatında çalışan üç işçi toprak kayması sonucu göçük altında kalarak öldü.

Adana - 28 Kasım 2010 - Baraj işçilerinin minibüsü devrildi: 1 ölü, 10 yaraı
Kozan ilçesinde EnerjiSA'nın Menge Barajı inşaatında çalışan işçileri taşıyan servis minibüsünün devrilmesi sonucu 1 işçi öldü, 10 işçi yaralandı.

Giresun - 28 Ekim 2010 -Yağlıdere HES inşaatında ölümlü kaza
Yağlıdere Melemoğlu HES firmasının inşaatında çalışan bir işçi 5-6 metre yükseklikteki duvardan düşerek hayatını kaybetti. Gerekli iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için duvardan düşerek hayatını kaybeden işçinin yakınları Cumhuriyet Savcısı’nın olaya müdahale etmesini bekledikleri halde gece geç saatlere kadar savcılıktan hiçbir ses çıkmaması akıllara soru işaretleri bıraktı. Ada hastanesi doktorlarının taleplerine rağmen savcılıktan bir haber çıkmadığını belirten işçi yakınları cenazeyi alarak memleketine götürdü.

Aydın - 24 Ekim 2010 - Kanal çalışmasındaki göçükte 2 işçi yaralandı
İkizdere Barajı içme suyu hattı borularının döşenmesi için açılan kanal inşaatında, göçükte iki işçi kanalın içinde toprak altında kaldı.

Batman - 24 Ekim 2010 - Kaza: 2 ölü, 12 yaralı
İşçi minibüsünün kaza yapması sonucu 2 işçi öldü, 12 işçi yaralandı.

Hatay - 19 Ekim 2010 - İnşaat işçisinin feci ölümü
Antakya ilçesinde dere ıslah çalışmaları yapımı sırasında bir işçi beton mikserine sıkışarak feci şekilde can verdi.

Antalya – 18 Ekim 2010 – Dere ıslahında işçi ölümü

Antalya'da dere ıslah çalışmaların sırasında inşaatta çalışan bir işçi hayatını kaybetti.

Siirt - 17 Ekim 2010 - Alkumru Barajı'nda bir işçi öldü
Aydınlar ilçesinde yapımı devam eden Alkumru Barajı'nda çalışan bir kalıp işçisi yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetti.

Giresun – 9 Ekim 2010 – HES'te 1 Ölüm

Bulancak ilçesi Kovanlık Beldesinde bir HES işçisi kafasına kalas düşerek öldü.

Giresun - 8 Ekim 2010 - İnşaatta kaza: 4 yaralı
Mesudiye köyünde dört işçi yapmış oldukları istinat duvarının , yağan yağmurun zemini gevşetmesinden dolayı çökerek üzerlerine devrilmesi sonucu yaralandı.

Artvin - 7 Ekim 2010 - 17 yaşındaki işçi hayatını kaybetti
Yusufeli ilçesinde Narlık köyü mevkiinde baraj nedeniyle yapılan viyadük inşaatından düşen bir işçi öldü, 1 işçi de yaralandı. İşçiler betonyerin kalıp içerisine beton pompaladığı sırada kalıpların açılmasıyla 27 metre yükseklikten kalıplarla birlikte düştüler.

Giresun - 28 Eylül 2010 – HES'te kaza

Piraziz ilçesi Bozat beldesinde, yapımı devam eden HES'te bir işçi kafasına taş düşmesi sonucu yaralandı.

Adana - 17 Eylül 2010 -  O işçinin cesedi bulundu
Feke ilçesinde, baraj inşaatındaki işçi minibüsünün Göksu Nehri'ne uçması sonucu, akıntıya kapılarak kaybolan işçinin cesedi bulundu. Kazada bir kişi daha olay yerinde ölmüş, sürücü de ağır yaralanmıştı.

Sivas – 16 Eylül 2010 – Koyulhisar'da 1 işçi öldü

Koyulhisar ilçesinde bir HES'in su iletim kanalında çalışan işçi düşerek öldü.

Giresun - 6 Eylül 2010 - İnşaatta kaza
Çanakçı ilçesi Karabörk beldesinde, şantiye çalışma sahasında çalışan bir işçi üzerine kaya parçası düşmesi sonucu yaralandığı öğrenilmiştir.

Çorum - 29 Ağustos 2010 - Elektrik akımına kapılan işçi öldü
Ortaköy ilçesinde, İncesu HES'in yüksek gerilim hattında çalışan işçi, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Muğla - 17 Ağustos 2010 - Santral'de iş kazası: 1 ölü
Fethiye'nin Seki beldesi Yayla Patlangıç mevkisinde yapımı süren Göltaş Enerji Baraj ve Eşen HES'te çalışan işçi ray arabasının iplerinin kopması sonucu yaklaşık 25 metre sürüklendikten sonra beton bloklar arasında sıkışarak olay yerinde hayatını kaybetti. Savcı ve jandarmanın incelemesinin ardından yakını olmadığı için işçinin cesedi arkadaşlarına teslim edildi; ölen işçinin 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde, annesi babası ve üç kardeşini kaybettiği öğrenildi.

Aydın  - 4 Ağustos 2010 – Başbakan'ın açılışı öncesi 1 işçi öldü
ncirliova'daki İkizdere Barajı'nda Limak-Limsan şirketlerinin ortaklığında yapılan barajın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılı öncesi, erken olduğu belirtilmesine rağmen deneme amaçlı su bırakılması sırasında bir işçi boğularak öldü.

Giresun - 30 Haziran 2010 – Baraj için yapılan yolda bir işçi öldü
Yağlıdere ilçesinde yol yapımı çalışması sırasında çöken istinat duvarının altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.

Kocaeli - 30 Haziran 2010 - İki boru arasına sıkışan işçi yaşamını yitirdi
İzmit’te Borusan Holding Mannesmann Boru Fabrikası’nda bir işçi boruların kayması sonucu iki boru arasında sıkışarak can verdi.

Siirt - 22 Haziran 2010Alkumru Barajı minibüsü takla attı; 14 yaralı
Aydınlar İlçesinde yapımı devam eden Alkumru Barajı'nda çalışan işçi minibüsü takla attı; 14 işçi yaralandı.

Batman - 21 Haziran 2010 - Baraj inşaatı çöktü: 2 ölü, 3 yaralı
Kozluk ilçesi yakınlarındaki Garzan Çay'ı üzerinde devam eden Garzan baraj inşaatındaçökme sonucu 2 çalışan öldü, 3 işçi de yaralandı.

Artvin - 15 Haziran 2010 - Demir iskele çöktü 1 ölü, 4 yaralı
Yusufeli ilçesinde Narlık köyü Akarsu Mevkisi'ndeki baraj viyadüğü yapımın demir iskelenin çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı; birinin durumu ağır.

Artvin - 30 Mayıs 2010 - İşçileri taşıyan araçta 2 işçi öldü
Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerindeki barajların yol inşaatlarında çalışan işçileri taşıyan kamyonetin kaza yapmasıyla Barhal Çayı’na uçan 2 kişi öldü; 3'ü ağır 6 kişi yaralandı. Kaybolan iki işçinin cesedi kaza yerine birkaç kilometre uzaklıkta bulundu.

Giresun – 22 Mayıs 2010 – Akköy 1 Barajı'nda 1 ölüm

Güce ilçesi Akköy-1 Barajı inşaatında hafriyat dökümünde heyelan nedeniyle aracın altında kalan gece vardiyası işçisi hayatını kaybetti.

Siirt – 5 Mayıs 2010 – Alkumru Barajı'nda 1 ölüm

Aydınlar İlçesi Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı inşaat alanında meydana gelen kazada bir  işçi yaşamını yitirirken iki kişi de yaralandı.

Giresun - 22 Mayıs 2010 - Kamyon içinde sıkışan işçi öldü
Güce ilçesi Tekkeköy köyünde şantiye sahasında, hafriyat boşaltıldığı esnada, yumuşak zeminli toprağın kaymasından dolayı 12 metrelik uçuruma devrilen aracın içindeki bir işçi sıkışarak can verdi.

Trabzon - 21 Nisan 2010 - HES inşaatında kaza: 1 ölü
Çaykara'da yapımı süren HES binasının inşaatında tahta iskeleden düşen işçi, tedavi gördüğü hastanede öldü.

Erzurum - 24 Mart 2010 - HES inşaatında 18 yaşındaki işçi öldü
Tortum ilçesinde Yerlitepe ve Yağcılar köyleri arasındaki HES inşaatında çalışan 18 yaşındaki işçi, kanal kazısı sırasında kayan toprağın altında kalarak hayatını kaybetti.

Antalya – 23 Mart 2010 – HES'te 1 ölüm

Dedegöl şirketinin sürdürdüğü Kürce HES inşaatında yaşanan kazada bir işçi öldü.

Gümüşhane - 14 Şubat 2010 - Baraj gölünde kaybolan iki işçinin cesetleri bulundu
Torul İlçesi'nde, Torul Baraj gölüne uçan araçtaki iki işçinin cesedine ulaşıldı.

Siirt - 8 Şubat 2010 - Alkumru Barajı'ndaki 2 işçi yaralandı
Limak grubuna ait Siirt'te inşaat çalışmaları devam eden Alkumru Barajı'nda havuzda kalıp işi yapan iki işçi 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralandı.

Bilecik – 15 Ocak 2010 – HES'te kaza: 7 işçi yaralandı

Bilecik`in Gölpazarı ilçesinde Küçük Yenice köyünden geçen Sakarya nehri üzerinde yapılan HES inşaatında kalıp çökmesi sonucu 2'si ağır 7 işçi yaralandı.

Aydın – 15 Ocak 2010 – Çine HES'te 1 ölüm

Çine HES Barajı inşaasını yürütmekte olan Özkar İnşaat’tın şantiyesinde tedbirsizlik sonucu meydana gelen kazada bir işçi hayatını kaybederken, üç işçi de ağır şekilde yaralandı.

Kocaeli - 25 Aralık 2009 - Göçük altında kalan işçilerden biri öldü
Gebze´nin Beylikbağı Mahallesi´ndeki Korkak Deresi´nde yapılan ıslah çalışmaları sırasında meydana gelen toprak kayması sonucu 6 işçinin üzerine beton ve tahta kalıplar düştü; 4 işçi göçük altında kalırken işçilerden 19 yaşındaki Bülent Yılmaz hayatını kaybetti. Yılmaz'ın cesedi itfaiye ekipleri tarafından kalıpların arasından çıkarılarak hastane morguna götürüldü.

Sinop – 26 Kasım 2009 – 24 yaşındaki işçi göçük altında öldü

Karapınar köyü Kayalık mevkisinde HES inşaatında çalışan 24 yaşındaki işçi, çalıştığı kanalda göçük meydana gelmesiyle öldü.

Kocaeli – 16 Kasım 2009 - 2'si ağır 18 işçi yaralandı
Kandıra ilçesinde Belen Suyu projesinde çalışan işçilerin kamyonunun devrilmesi sonucu 2'si ağır 18 işçi yaralandı.

Şırnak – 2 Kasım 2009 - Baraj inşaatı kamyonu dereye uçtu, 1 işçi öldü
Türkiye-Irak sınırındaki Siyahkaya baraj inşaatının kamyonunun Hezil Çayı'na devrilmesi sonucu 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı.

Karaman – 14 Ekim 2009 - Ermenek Barajı'nda 1 Ölüm
Ermenek ilçesinde yapımı bitme aşamasına gelen Ermenek Barajı'nda bir işçi 15 metre yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

Siirt - 18 Eylül 2009 - Limak Holding barajında patlama: 1 işçi öldü 3 işçi yaralandı
Botan vadisinde yapılan Alkumru barajında  gece geç saatlerde yaşanan patlama sonucu 1 işçi hayatını kaybederken, 1’i ağır 3 işçi yaralandı. Gece vardiyasında barajın temelinde beton dökme çalışmaları esnasında betonun boşaltıldığı göbeğin patlaması sonucu 4 işçi, beton ve kalıp yığınının içinde sıkıştı.

Karabük - 12 Ağustos 2009  - Beton mikserine düşen işçi öldü
Yenice ilçesinde elektrik santralinde çalışan bir işçi beton mikserini temizlediği sırada mikserin çalışması sonucu içeride sıkışarak öldü.

Karaman - 8 Temmuz 2009 - Sondaj kuyusunda 1 işçi öldü

Burunoba köyünde DSİ sondaj kuyusunda çalışan işçi elektrik akımına kapılarak öldü.

Adana – 30 Haziran 2009 - Üzerine kaya yuvarlanan işçi öldü
Feke-Saimbeyli yolunda 24 saat çalışmaların sürdüğü baraj inşaatının tünel bölümünde çalışan işçi

HES barajının inşaatında bir işçi, üzerine kaya parçası düşmesi sonucu öldü.

Giresun – 28 Haziran 2009 – Akköy 2 Barajında ölüm

Akköy 2 HES inşaatında yaşanan kazada bir işçi öldü.

Giresun – 27 Haziran 2009 – Dinamit deposun 3 işçi öldü, 2 işçi yaralandı
Güce ilçesinde Kolin İnşaat firmasınca Gelevera deresi üstünde yapımı sürdürülen Gökçebel Barajı şantiyesinin dinamit deposuna yıldırım düşmesi sonucu meydana gelen patlama ve heyelanda 1 mühendis ve 2 işçi hayatını kaybederken, 2 işçi de yaralandı.

Ordu – 19 Nisan 2009 – Baraj inşaatında 1 ölüm

Mesudiye ilçesinde devam eden Topçam Barajı inşaatında çalışan bir işçi iş makinesinin altında ezilerek öldü.

Mersin – 15 Ekim 2008 – Baraj yapımında 1 işçi öldü

Anamur ilçesi Dragon Çayı üzerinde devam eden HES inşaatında dozer operatörü işçi öldü.

Trabzon – 17 Mayıs 2008  - Bir ölüm daha
Maçka ilçesi Atasu beldesinde yapımı devam eden Atasu Barajı'nda dozer operatörü olarak çalışan işçi, iş makinesinin devrilmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybetti.

Trabzon – 16 Mayıs 2008 - Baraj İnşaatında Kaza: 1 Ölü
Maçka ilçesine bağlı Atasu beldesinde yapımı süren Galyan Barajı inşaatında bir işçi, iş makinesinin 80 metre yükseklikten yuvarlanması sonucu hayatını kaybetti.

Amasya – 20 Nisan 2008 – İş makinesi kapılan işçi öldü

Taşova ilçesinde Ilıca köyünde Yeşilırmak üzerinde yapımı devam eden HES inşaatında bir işçi baraj inşaatının betonunu sularken sulama makinesinin şaftına kapılarak olay yerinde öldü.

Maraş – 20 Mart 2008 - Hidroelektrik santralde kaza: 4 ölü
Andırın ilçesindeki hidroelektrik santralin deneme çalışmaları sırasında Emirler köyü Değirmenüstü mevkiinde bulunan barajda meydana gelen kazada 4 işçi öldü.

Trabzon – 24 Kasım 2006 – Sarmaşık-1 HES'inde işçi ölümü

Hayrat ilçesi Taflancık Köyü'ndeki 'Sarmaşık-1'  baraj inşaatında çalışan iş makinesi operatörü toprak kayması sonucu iş makinesinde can verdi.

Artvin – 18 Ekim 2006 – Borçka Barajı'nda 1 ölüm

Borçka Baraj inşaatını sürdüren bir inşaat firmasına ait silindir operatörü işçisi elektrik akımına kapılarak öldü.

İzmir – 8 Eylül 2006 – Beydağ Baraj inşaatında 1 ölü

Beydağ Barajı inşaat sahasındaki kum boşaltma platformu çökmesiyle 19 yaşındaki işçi boşluğa düşerek öldü; 4 işçi ağır yaralandı.