Başbakan Erdoğan’ın 31 Mayıs’taki Hopa mitinginde polis şiddeti ve yoğun gaz bombası nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun da köyü olan Kemalpaşa’nın Dereiçi ve Osmaniye köylerinde halk ÇED toplantısını yaptırmadı.

HOPA- Artvin’in Arhavi İlçesi'nden sonra Kemalpaşa’da da köylüler Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına izin vermedi. Firma yetkilileri ile Bakanlık görevlileri, yoğun protestolar nedeniyle toplantının yapılacağı Osmaniye Köyü'ne gitmekten vazgeçti. Köylüler, toplantının yapılmadığına dair tutanak tuttu.

Erdoğan'ın mitinginde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun köylüleri, suyuna sahip çıktı. Artvin'in Hopa İlçesi Kemalpaşa Beldesi'ne bağlı Dereiçi ve Osmaniye köylerinde HES projesi kapsamındaki ÇED toplantısı yapılamadı.

Kemalpaşa’nın Osmaniye Deresi üzerinde ‘Güngör Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.’ tarafından yapılması planlanan, 1,22 megavat kurulu gücündeki Osmaniye Regülatörü ve HES projesine ilişkin toplantının yapılacağı yerde toplanan köylüler, HES'çi şirketi korkuttu. HES'çi şirketin yetkilileri, köylülerin protestosundan çekinerek, toplantıya katılmaya cesaret edemedi. Firma yetkilileriyle, toplantıya katılacak kamu görevlileri uzun süre Hopa Kaymakamlığı'nda bekledi.

HES'Cİ ŞİRKET KEMALPAŞA'YI TERK ET

Sabah saatlerinde Kemalpaşa Belde merkezinde toplanan köylüler, ellerindeki pankart ve dövizlerle toplantının yapılacağı Dereiçi ve Osmaniye köylerine kadar HES karşıtı sloganlar atarak tulum eşliğinde yürüdü. “Satılık deremiz yok, HES’çi şirket, Kemalpaşa’yı terk et” pankartı taşıyan köylüler, “HES’lere hayır”, “Canımızı veririz, deremizi asla”, “Dere bizim evimiz, suyu alın terimiz” yazılı dövizler taşıdı.

Toplantının yapılacağı Osmaniye Köyü İlköğretim Okulu önünde toplanan köylüler, toplantıyı düzenleyecek olan firma temsilcileri, Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ve diğer kamu görevlilerini beklemeye başladı.

KARARLILIK TOPLANTIYI İPTAL ETTİRDİ

Köylülerin eylemi üzerine sabah saatlerinde Hopa Kaymakamlığı’nda bir toplantı yapılarak saat 13.00’da başlaması planlanan ÇED toplantısının ertelendiği açıklandı. Ertelemeyi kabul etmeyen köylüler toplantı iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Toplantıya katılmak için biraya gelen ve tebligatın yapıldığı Dereiçi Köyü Muhtarı olan Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu, Osmaniye Köyü Muhtarı Süleyman Üçüncü ve Karaosmaniye Köyü Muhtarı Mehmet Karahan ile birlikte Kemalpaşa Merkez Mahallesi Muhtarı Şenol Çelik, 20’nin üzerinde köylünün de imzasıyla tutanak tuttu. Hazırlanan tutanakta, hiçbir yetkilinin toplantıya katılmadığı ve köylülerin HES projesi ile ÇED toplantısını protesto ettikleri belirtildi.

LOKUMCU'NUN KÖYÜNE HES YAPTIRMAYACAĞIZ

Daha sonra bir açıklama yapan Kemalpaşa Merkez Mahallesi Muhtarı ve DEKAP temsilcisi Şenol Çelik, ‘su ve yaşam hakkı’ mücadelesi veren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun köyüne HES yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. “Metin öğretmen 5 yıldır köylüleriyle birlikte bu projeye karşı mücadele ediyordu. Bugüne kadar buraya gelemediler. Bundan sonra da gelemeyecekler. Bugün gelemedikleri gibi HES projelerinden vazgeçene kadar buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Köylüler, toplantının yapılamayışının enerji şirketine karşı kazanılan bir zafer olduğunu belirterek, bu zaferi de Hopa’da çıkan olaylar sırasında ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu’ya hediye ettiklerini söyledi.