Hakların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul milletvekilleri Beyza Üstün ve Garo Paylan ile Parti Meclisi (PM) Üyesi Hatice Altınışık, Meclis’te Hopa’daki sel felaketine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Beyza Üstün başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere tüm sorumluları istifaya davet ederek, “Bölgedeki tüm ekolojik yıkım projeleri derhal iptal edilmelidir” dedi.

Söz konusu afetin, olağan bir yağış sonucu meydana gelmediğini söyleyen Üstün, “Bir suyun akışına müdahale ederseniz, doğa kendi yasasıyla kendi rejimini oluşturur ve daha şiddetli olarak kendisinden alınanı geri ister. Bu süreci yaşıyoruz” dedi.

Ankara’dan yola çıkacak HDP Heyetinin arasında halk sağlıkçıları da olacağı belirtildi. Demokratik Bölgeler Parti (DBP) belediyelerinin de Hopa halkıyla dayanışma için bölgeye ekipler göndereceği belirtildi.

‘KRİZ MERKEZİ'NE DAHİL EDİLMEDİK'

HDP Artvin İl Eşbaşkanı Yılmaz Topaloğlu da suyun çekildiği yerde ağır bir balçık oluştuğunu dile getirerek, "Buraya hızla iş makineleri gönderilerek, yeniden yaşanabilecek bir felakete karşı menfezler hızla açılmalı. Çünkü hala Hopa risk altında" dedi.

Yaşanan felaket için "Kaderimiz değil" diyen Topaloğlu, sonucun bu kadar ağır olmasına ilişkin şunları söyledi:

"Bu felaket ilmik ilmik insan eliyle örüldü. Çarpık kentleşmenin, HES'lerin ve her yerde yol açmaların sonucu bu oldu. Örneğin ilçe merkezindeki deniz dolgusu derhal durdurulmalı. Bu tabloda herkesin payı var. Anonslarla bu büyük yıkımın önüne geçilemeyeceği ortaya çıktı."

Hükümetin oluşturduğu Kriz Merkezi'ne dahil edilmediklerini belirten Topaloğlu, "Kaotik bir ortam var. Sağlıklı bir koordinasyon mekanizmasının derhal oluşturulması gerekiyor" diye belirtti.