HDP Antalya 1. sıra milletvekili adayı Saruhan Oluç ve HDP Kayseri 1.sıra milletvekili adayı Sultan Özcanİklim İçin” manifestosunu imzaladı.

2015 Aralık Paris'te yapılacak BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) öncesinde siyasetçiler, iklim değişikliğinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Geçtiğimiz aylarda başlatılan iklim için hareketine iklim için biz de varız diyerek destek veren HDP milletvekili adayları Saruhan Oluç ve Sultan Özcan da iklim değişikliğine neden olan fosil yakıtlara dayalı enerji ve ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerde bulunan bir açıklama yaptılar.

HDP Antalya milletvekili adayı Saruhan Oluç, iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcakların Antalya’nın başlıca gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörünü de olumsuz etkilediğini, iklim değişikliği yüzünden yaşanan kuraklıkların hayvancılığı ve tarımı vurduğunu belirtti. Oluç, kuraklıkların sadece Antalya’dakileri değil, burada yetişen üründen faydalanan, burada tatilini yapan tüm vatandaşları etkilediğini, uygulanan yanlış politikalarda ısrar edilmesi halinde iklim değişikliği ve ekolojik yıkımının boyutunun artacağını ifade etti.

HDP Kayseri milletvekili adayı Sultan Özcan ise iklim değişikliği kaynaklı ani seller, donlar nedeniyle, beklenmeyen kuraklıklar nedeniyle çiftçinin, köylünün malının telef olduğunu, iklim değişikliğinin herkesi ama en çok çiftçiyi, kadınları, çocukları, emekçiyi vurduğunu ifade etti. Özcan, Kayseri'de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri sonucunda hayvancılık yapılmasının gittikçe zorlaşmasına, et fiyatlarının yükselmesine, bu durumdan üreticinin de tüketicinin de olumsuz etkilenmesine dikkat çekti.

Açıklamalarda, Türkiye'de yapılması planlanan 80 tane kömürlü santrali eleştirerek, bu santrallerin açılması durumunda Türkiye'nin dünyayı en çok kirleten dördüncü ülke olacağına da ifade edildi. HDP milletvekili adayları olarak destek açıklamalarında, doğanın metalaştırarak sömürülmesine, sermaye birikimi adına yapılan ekolojik yıkıma karşı olduklarını enerjinin halkın ihtiyacı için, yenilenebilir ve yerinde üretilmesini desteklediklerini belirttiler.