Haliç'te, 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan tersaneyi 70 yatı barındıracak yat limanı haline getirecek proje için ihale 2 Temmuz'da yapılacak.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi olarak adlandırılan; Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının bulunduğu bölgeye kurulacak projede otel, AVM, sinema ve kongre merkezleri, restoranlar ve bir de cami yer alacak.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u 1453 yılında fethettikten 2 yıl sonra 1455 yılında kurduğu Tersani-i Amire, aradan geçen 558 yılın ardından, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi adı altında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 49 yıllığına ihale edilecek. Tarihi tersanenin yerini lüks bir turizm kompleksinin alacağı proje için 2 Temmuz'da ihale yapılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı projeyi 4 yılı yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına ihale edecek. Beyoğlu kıyısında bulunan tarihi Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının bulunduğu bölgeye kurulacak projeyle yaklaşık 70 yatlık kapasiteye sahip yat limanı yapılacak. Yat limanın sahasında projeye dahil tesisler yer alacak. Bu tesisler arasında otel, AVM, sinema ve kongre merkezleri, restoranlar yer alacak. Proje kapsamında, bölge içerisindeki üç tarihi yapıya dokunulmayacak, bunun dışındaki alanlarda ise tamamen değişiklik yaşanacak. Ayrıca bölgede bir de bin kişilik bir de cami yapılacak.

Projenin ne olduğunu görebilmek için yatırımcılar 50 bin TL'lik ihale şartnamesi satın aldı. Yabancı firmaların da katılımının açık olduğu ifade edilen şartnamede, katılımcılar inşaatçı, yatırımcı ya da işletmeci olarak tek ya da ortak girişim grubu halinde teklif de bulunabilecek.

İhaleyi kazanan şirket ya da şirketler, liman projesini 4 yıl içinde tamamlayacak. İhaleye büyük şirketlerin oluşturduğu yerli konsorsiyumların yanı sıra yabancı şirketlerin de ilgi gösterdiği öğrenildi. Projenin tamamlanmasıyla, tersane bölgesinde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği bir bölge kamuda kalmış olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, İstanbul'un her yıl 10 milyon civarında ağırladığı turist sayısı ile İstanbul'un turist şehri olduğunu belirterek, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesiyle Haliç kıyılarının milyonlarca turisti ağırlayacağını bildirdi. En uzun süre faaliyet gösteren tersane Haliç Tersaneleri, Kasımpaşa'dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersani-i Amire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılıyor. Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden birisi olarak biliniyor. Denizcilikteki gelişmelerle birlikte bu bölge inşa tezgahları, havuzlar, depolar, kışlalar ve yelken dikim atölyelerini de içine alan bir kompleks haline getirildi. Bir süreden beri âtıl vaziyette olan liman bölgesi için bir dönem 'Deniz Müzesi' yapılması da gündeme gelmişti.