Haliç’te geçmişi Fatih Sultan Mehmet dönemine dayanan tersaneler için ihaleler açılıyor. 

250 dönüm büyüklüğündeki araziye 2 yat limanı, 400’er odalı 2 adet 5 yıldızlı lüks otel, 1.000 kişilik cami, AVM ve park gibi bölümler yapılması planlanıyor.

Başbakan Erdoğan, mayıs ayı sonunda 3. köprü için düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yapımı Fatih dönemine uzanan Haliç Tersaneleri bölgesi için ihaleye çıkılacağını açıklamıştı.

Haliç dayanışması Girişimi ise bu projeye karşı mücadele yürütüyor.

İşte Haliç Dayanışması Girişimi'nin açıklaması:

''2 temmuz 2013 tarihinde HALİÇPORT ihalesi ile ülkemizin gündemine gelmiştir.
HALİÇPORT ihalesi yeni bir proje gibi görünsede,Haliç kıyılarına göz dikenlerin niyetleri açısından çok eskidir.

12 Eylül 1980 den beri adım adım ilerleyen,DALAN döneminde uygulamaya başlanan bir RANT hayalinin son perdesidir.

HALİÇPORT ; 1455 yılında FATİH in temellerini attığı TERSANE-İ AMİRE nin son kalan tersaneleri olan TAŞKIZAK ve CAMİALTI Tersaneleri üzerinde AVM,OTEL ve YAT LİMANI yapmak için Uluslararası RANT ofislerinde projeleri çizilmiş ,maketleri yapılmış bir girişimdir.

HALİÇPORT ; Okmeydanı kentsel dönüşüm projesinin rant değerinin yükseltilmesi için denize açılan kapı niteliğindedir.

HALİÇPORT ; GALATAPORT ile birleştirilerek Dünyanın yaşayan en eski tersanesinin son kalesi olan HALİÇ TERSANESİ nin kuşatılmasının projesidir.

HALİÇPORT Projesinin hedeflendiği yerler ;

6 asırdır Gemilerin yapıldığı bir Tarih mirası ,

Arkeolojik olarak kazı yapıldığında insanlığın binlerce yıllık tarihine ulaşılacak Tarih hazinesi,

Tüm İnsanlığın ORTAK MİRASI olan tek endüstriyel arkeolojik SİT ALANI dır.

HALİÇPORT ;Tersaneler ile bütünleşmiş olan ,Tersanelerin komşusu olan Kasımpaşa,Kulaksız,Hasköy ve Okmeydanı semtlerindeki yüzyıllıksemt sakinlerinin Haliç kıyılarındaki DUBAİ SALTANATI nın gölgesinde dahi yaşamalarına izin vermeyecek olan KENTSEL YIKIM projesidir.

558 yaşındaki TERSANE-İ AMİRE Tersanelerinin tarihten silinmesine karşı duyarlı olan Tersane Çalışanları,Semt sakinleri,Kentine sahip çıkan Tüm mimar ve mühendisler odaları,Üniversite akademisyenleri HALİÇPORT Projesinin biline ve bilinmeyen bir çok yanını açık ve şeffaf olarak KAMUOYU ile paylaşmak için bir araya gelmişlerdir.

HALİÇPORT Projesi hem İstanbul hem Türkiye hemde Dünya çapında bir sosyal duyarlılık ve toplumsal vicdan ekseninde büyük bir önem taşımaktadır.

Tarihten gelen kültürel ve endüstriyel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasındaki görev bilinci ve yaşadığımız kentin geleceğinin şekillendirilmesindeki vatandaş sorumluluğu ile toplumun tüm duyarlı kesimlerini bir araya gelmeye çağırıyoruz.''

HALİÇ DAYANIŞMASI GİRİŞİMİ