Doha'da gerçekleştirilen BM İklim Zirvesi sürerken, aktivistler de 'Günün Fosil Ödülü'nü Türkiye'ye verdiler. 18. Taraflar Konferansı’nda Türkiye "Günün Fosili" seçildi.

700’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan İklim Eylem Ağı (CAN) tarafından organize edilen “Günün Fosili” ödülü, müzakereler boyunca müzakereleri tıkayan veya iklim müzakerelerinin gerektirdiği şekilde davranmayan ülkelere veriliyor.

İklim Eylem Ağı (CAN) yaptığı açıklamada ödülün gerekçesini ise kısaca şöyle ifade etti:

"Küresel kömür yatırımlarında dünyada 4. olması; üstüne üstlük Enerji Bakanlığının 2012’yi kömür yılı ilan etmesi, bunun yanı sıra Kyoto Protokolü kapsamında mutlak sera gazı azaltım hedefi belirtmemesi ve Kyoto Protokolü ikinci yükümlülük döneminde de azaltım hedefi belirtmeyeceğini açıklaması sebebiyle Türkiye bu yıl müzakerelerin ikinci gününde Günün Fosili ödülünde birinciliği aldı. "

Konferans için Doha’da bulunan 30 delegeden biri olan TEMA Vakfı Çevre Politikaları Koordinatörü Gökşen Şahin, ödülün verilişini şöyle anlattı:

“700 sivil toplum kuruluşu günlük toplantılar yapıyor. Bu toplantılarda adaylar belirliyor ve oylamaya tabi tutuyor. Sivil toplum kuruluşlarının bunu yapmaktaki amacı müzakere boyunca gerektirdiği şekilde davranmayan ve iklim değişikliğini önlemek adına hiçbir çalışma yapmayan ülkeye ironik bir mesaj vermek. Geçen yıl ilk defa Türkiye ‘günün fosili’ seçilmişti. Bu yıl düzenlenen konferansta ilk gün Amerika, Rusya, Yeni Zelanda, Japonya ve Kanada ‘günün fosili’ seçildi. İkinci gün Türkiye saatine göre 17.15’te seçilen ülke Türkiye oldu. Türkiye, “Fossil of the day” denilen günün fosili ödülünü aldı.

KÖMÜR YATIRIMLARI YÜZÜNDEN

Türkiye’nin küresel kömür yatırımlarında dünyada dördüncü olması, Enerji Bakanlığı’nın 2012’yi kömür yılı ilan etmesi, bunun yanı sıra Kyoto Protokolü kapsamında mutlak sera gazı azaltım hedefi belirtmemesi ve Kyoto Protokolü ikinci yükümlülük döneminde de azaltım hedefi belirtmeyeceğini açıklaması sebebiyle bu ödüle layık oldu. Ödülü salondaki yabancı bir sivil toplum kuruluşu üyesi aldı. Ödülünü aldıktan sonra da ‘Bunu nasıl açıklayacaksın Türkiye?’ diye sordu. Ardından ‘Sen kömürü çok sevdiğin için bunun açıklanacak bir yanı yok bağımlılık yaratmıştır sende’ cümlesiyle devam ederek ciddi bir mesaj vermeye çalıştı.”

‘GEZEGENİN BEKLEYECEK VAKTİ YOK’

Uluslararası çevre aktivisti, Açık Radyo Genel Yayın Müdürü Ömer Madra konferansta görüşülen raporları şöyle değerlendirdi:

“Raporlardan edinilen sonuçlara göre dünya üzerinde sıcaklık 333 aydan beri artıyor. Bu sene birçok yerde en yüksek sıcaklıklar ölçüldü. Tarihte kayıtlara geçmiş en sıcak yıl 2012 diyebilirim. Dünyanın her tarafında büyük bir problem var. Tarım ürünlerinde hasat düşmeleri, orman yangınları büyük kuraklıklar ve sel felaketleri yaşanıyor. Bunun adı küresel iklim değişikliği. Bunun getireceği korkunçlukları önlemek için enerji tasarrufuna gidilip, rüzgâr güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerjiye yönelinmesi ve fosil yakıtların azaltması kömürden vazgeçilmesi gerekiyor. Birçok ülke ‘bu salımları kısacağız’ dedi. Salımların kısılması için önce 1 yıl denildi, daha sonra 2 yıla çıkarıldı, şimdi de 2015’ten önce kısalamayacağı söyleniyor. Fakat atlanılan bir şey var ki gezegenin 2015’e kadar bekleyecek vakti yok.”