Peru'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ni protesto etmek isteyen çevre örgütü Greenpeace, adeta 'kaş yaparken göz çıkardı'.

Greenpeace, M.Ö. 700'lü yıllara dayanan Nazca Çizgileri'nin sinekkuşu motifinin yanındaki alana üzerine 'Değişim zamanı! Gelecek yenilenebilir' sloganını yerleştirdi.

Birgün'de yer alan habere göre örgütün arkelojik alana girmesine ilk tepki Peru Kültür Bakanı Yardımcısı Luis Jaime Castillo'dan geldi. Peru Devlet Başkanı'nın bile bölgeye izinsiz giremeyeceğini vurgulayan Castillo, "Aktivistler tarihi alanın üzerinde ayak izlerini bırakarak bölgeye binlerce yılda ancak düzelecek bir zarar verdi. Bu olay Peruluların kutsal olarak kabul ettiği her şeyin suratına bir tokat gibidir" dedi.

Kültür Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, "Çevre koruma örgütü Greenpeace'in yasadışı ve önceden tasarlanmış eylemi, bölgeyi ciddi derecede etkilemiştir. Yaşanan olay Peruluların ve tüm insanlığın kültür mirasına bir saldırıdır" ifadeleri kullanıldı.

Castillo olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve sorumluların altı yıla kadar hapis cezası alabileceklerini söyledi. Örgüt üyelerine de soruşturma tamamlanana dek ülkeden çıkma yasağı getirildi. Greenpeace aktivistlerine bölgede rehberlik eden bir arkeoloğun da arandığını açıklandı.

Alman arkeolog Maria Reiche tarafından keşfedilen çizgiler, oldukça hassas olduğu için ayak izleri yıllarca üzerinde kalıyor.

Maria Reiche'in adını taşıyan derneğin başkanı Ana Maria Cogorna da Greenpeace'i eleştirdi. Cogorna, "Sinekkuşu motifi Nazca çizgileri arasında hiçbir yeri bozulmamış olan tek parçaydı. Mükemmel şekilde korunmuştu. Bu Peru'nun sembollerinden biri. Bu maddi bir şey değil. Ne kadar para verseler de yarattıkları zarar onarılamaz" dedi.

Glen tepkiler sonucu Greenpeace sözcüsü, "Greenpeace olarak yaptığımız eylem nedeniyle Peru halkından özür diliyoruz. Düşüncesizce davrandık. Gerçekten çok üzgünüz" dedi. Greenpeace Başkanı Kumi Naidoo'nun Peru'nun başkenti Lima'ya giderek kişisel olarak özür dileyeceği açıklandı.