MURAT KUSEYRİ - STOCKHOLM /ANF

Kuzey Buz Denizi’nin uluslararası petrol tekelleri tarafından talan edilmesini engellemek ve protesto etmek amacıyla kampanya yürüten Greenpeace’in gemisine Rusya’nın operasyon yaparak 30 eylemciyi gözaltına alması, Türkiye, İsveç, ABD, Almanya, İngiltere, Danimarka, Tayland ve Güney Afrika başta olmak üzere 17 ülkede protesto edildi.

Greenpeace tarafından eşzamanlı olarak örgütlenen ve Rusya Büyükelçilikleri önünde yapılan eylemlere katılanlar, eylemciler ve gemi mürettebatıyla birlikte serbest bırakılmasını ve Rus petrol tekeli Gazprom başta olmak üzere Kuzey Buz Denizi’nde petrol ve gaz arama çalışmaları yürüten tüm tekellerin çalışmalarını durdurmasını talep etti.

Greenpeace’in gemisi Arctic Sunrice Çarşamba gününden bu yana Kuzey Buz Denizi’ndeki Prirazlomnaya petrol platformunun civarında bulunuyordu. Platforma çıkan iki aktivistin gözaltına alınması ardından, Perşembe günü Rus Güvenlik Güçleri’ne (FSB) mensup 15 silahlı ve maskeli görevli helikopterden gemiye baskın yapmıştı.

İsveç Greenpeace Şefi Annika Jacobson, Rusya’nın uluslararası sularda bulunan gemilerine baskın yaparak 30 Greenpeace aktivistini gözaltına alma yetkisi ve hakkı olmadığını belirtiyor. Gemiyle iletişimlerinin kesildiğini, gemide bulunanların neyle suçlandığını bilmediklerini söyleyen Jacobson, tüm aktivistlerin serbest bırakılmalarını talep etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin kendilerine ‘geminin Kuzey Buz Denizi’nin güvenliği ve çevreye yönelik tehdit oluşturduğunu’ söylediklerini aktaran Jacobson, Rusya makamlarının gemide bulunan aktivistlerle iletişim kurmalarına izin vermemesine tepki gösterdi.

KAMPANYA’YA 4 MİLYON KİŞİ İMZA ATTI

İsveç basınında yer alan haberlere göre Hollanda bayrağı taşıyan geminin gerçekleştirdiği eylemden rahatsızlık duyan Rusya’nın, Hollanda Büyükelçisini Rus Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı belirtiliyor.

Kuzey Buz Denizi’nde petrol arama ve çıkarmanın tüm eko sistem için bir tehdit oluşturacağını, bir kaza olması halinde önlenmesi mümkün olmayan felaket ve yıkımlarla karşılaşacağını belirten Greenpeace, uzun süreden beri petrol tekellerinin çalışmalarını durdurmasını ve bölgeden ayrılmasını talep ediyor.

Bu amaçla Greenpeace’in başlattığı kampanyaya bugüne dek 4 milyon kişi imza atarak destek verdi. Geçtiğimiz hafta sonu da Kuzey Kutbunun Kurtarılması için yapılan bisiklet sürme eylemine 36 ülkedeki 106 yerleşim biriminde 15 bin kişi katılmıştı.