Gezi ruhu Meclis'te ortaya çıktı. Milletvekillerinin Genel Kurul'a hızlı gidebilmeleri için yapılan tünel projesi, ağaçlar kesilmesin diye değiştirildi.

TBMM , ikinci bir Gezi Parkı faciasından döndü. 1 Ekim’de yeni odalarına geçecek olan milletvekilleri için 140 metrelik tünel yapıldı. Milletvekillerinin odalarından Genel Kurul’a daha hızlı gidebilmesi için yapılan yürüme merdivenli, yürüme bantlı tünel için yarım asırlık 27 ağaç kesilecekti. Allah’tan son anda müdahale edildi, proje ile oynandı. Tünelin güzergâhı değişti. Yürüme bandı, yürüyen merdivenden vazgeçildi ve ağaçlar kurtuldu. Eğer o proje değişmeseydi demokrasinin kalbi olan Meclis’te ‘Gezi’den önce fırtınalar kopacaktı.

Gezi Parkı olayları tarihe geçecek kadar iz bıraktı. Siyasi, sosyal, ekonomik yansımaları olan ‘Gezi Parkı’ 3 aydır gündemden düşmediği gibi önümüzdeki günlerde de etkisini hissettireceğe benziyor. Eğer zamanında müdahale olmasaydı İstanbul’dan Türkiye ’ye yayılan ‘Gezi’ olaylarının bir benzeri Ankara’da hem de demokrasinin kalbi olan Meclis’te yaşanacaktı. Ne için? Milletvekillerine sınırlı bir konfor sağlamak için... En fazla 5 dakikalık zaman kazancı için yarım asırlık ağaçlar kesilecekti. Kim bilir bu olay belki de TBMM’yi çalışamaz hale getirecek eylemlerin tetikleyicisi olacaktı.

Radikal'den Ömer Şahin'in haberine göre, Gezi olayları mayıs ayı sonlarında patlak verdi. Meclis’in ikinci bir ‘Gezi Parkı’ macerasının kıyısından dönmesi bir yıl öncesine dayanıyor. Milletvekillerinin yeni odalarının da yer aldığı Hizmet Binası’nın yapımı sırasında farkına varıldı bu olayın. TBMM Kampüsü içerisinde 3-4 yıldır yapımı süren bir bina var. Projenin bir ayağı da tünel. Orijinal projeye göre yeni binadan milletvekillerinin yasama faaliyeti yaptığı Meclis Genel Kurulu’na tünelle geçilebiliyor. Mesafe 140 metre. Amaç belli: Acil oy kullanma gibi acele edilmesi gereken durumlarda milletvekilinin odasından salona hızlı bir şekilde gidebilmesi. Tünel kullanınca belki 2-3 dakika mesafe kısalabiliyor. Tünel içine raylı sistem ve yürüyen merdiven de düşünülmüştü. Böylece hem zamandan kazanılacak hem de yaşlı, rahatsız milletvekillerine kolaylık sağlanacaktı.

70 YILLIK AĞAÇLAR

Dikkatli gözler projenin büyük bir kusurunu fark etti. Tünel güzergâhına uyulduğu takdirde ağaçlar kesilecekti. Hem de ne ağaçlar? Muhalefet kulisi bölümündeki bahçede metrelerce yükselmiş asırlık ağaçlar. En küçüğü 20-30 yıllık olan 27 ağaç; Meşe, Karaağaç, Fuşya, Sedir ve 70 yıllık iki Çınır. Ağaç Komisyonu’nun devreye girmesiyle tünel güzergâhı değişti. Yola kavis verilerek ağaçlar kurtarıldı. Milletvekillerinin mesafesi fazla değişmedi ama bu değişiklikten dolayı yürüme bandı ve yürüyen merdiven projeden çıkarıldı.

CEMİL ÇİÇEK NE DİYOR?

Meclis’te yenilemeler sırasında bazı ağaçlar kesilmişti. Tünel projesini ve ağaçların kurtuluş hikâyesini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten de dinledim. Çiçek, “Oradaki ağaçlar 60-70 yıllıktı. Biz onlara zarar vermek istemedik. Orada raylı sistem olabilirdi, ama zarar gelmesin diye güzergâhı değiştirdik” dedi. Türkiye’ye ‘cennet vatan’ dendiğine ancak çoğu yerin yeşil yerine kahverengi olduğuna dikkat çeken Çiçek, “Ankara Savaşları’nda (1402) Timur’un ordusu Çubuk’ta ormanda saklanmış derler. Şimdi tavşanın saklanacağı çalı bile yok oralarda” dedikten sonra bir mesaj da ‘Gezi’ye gönderdi: “Biz burada yeşilin korunması bakımından yeterli hassasiyeti gösterdik. Öte yandan, bir taraftan ağaç kesiliyor diye ortalık ayağa kaldırılıyor, öbür taraftan kamunun araçları çatır çatır yanıyor. Bir otobüs sekiz yüz-bin lira, bu da doğru değil. Hak ararken de haksız duruma düşmemek, hukukun dışına çıkmamak lazım.”