Gezi Parkı ile başlayan direniş dalga dalga Türkiye’nin her tarafına yayılırken, iklim değişikliğine karşı küresel düzeyde bir mücadelenin kaçınılmaz olduğunun bilinci ile 350.org tarafından başlatılan Global Power Shift-GPS (Küresel Eksen Değişimi) ilk toplantısını 24-30 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştiriyor. GPS’de dünyanın pek çok yerinden İstanbul’a gelen 500 iklim aktivisti gezegeni kurtarabilmek için yapılması gerekenleri konuşuyor.

İklim aktivistleri tarafından kurulan 350.org ve diğer çağrıcılar, bu kapsamda, yarın Kadıköy’e yürüyecekler. Saat 15.00’te Kadıköy Numune Hastanesi önünde buluşup iskeleye kadar hep birlikte, “İklimi değil, sistemi değiştir” demek için yürüyecek olan doğa dostları, Gezi Parkı’nın direniş azmini Kadıköy’e taşımak istiyorlar. Aralarında, TEMA Vakfı, Greenpeace, Yeşil Düşünce Derneği, Açık Radyo, ÇEHAV, Toplum Gönüllüleri, Küresel Eylem Grubu, Bağımsız Hayvan Hakları Aktivistleri, Sokak Bizim Derneği, Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği, ÇEHAV, EuroSolar Türkiye, Fikir Sahibi Damaklar, Yuva Derneği ve Su Hakkı Kampanyası’nın da bulunduğu çağrıcılar, tüm Gezi Parkı direnişçilerini, “Gezi için direndik, sıra şimdi Gezegen’de” sloganı ile yürüyüşe davet ediyor.

İŞ İŞTEN GEÇMEDEN

Açıklamalarında, “Çok değil, birkaç gün önce hep birlikte başarabileceklerimizi gördük. Bizler yaşam hakkına sahip çıkan her yaştan, her düşünceden insanlar olarak doğa için tek yürek olduk” diyen çağrıcılar, “Şimdi ise, iklim değişikliğini durdurmak ve “başka bir dünya mümkün” demek için dünyanın altı kıtasındaki 140’tan fazla ülkeden gelen yüzlerce insanla birlikte Kadıköy’de olacağız. Onlara, Türkiye’nin her yerinden kömüre, HES’lere ve nükleer santrallere, 3. köprüye, 3. havalimanına, endüstriyel tarıma ve sınai hayvan çiftliklerine karşı mücadele eden binlerce insan katılacak. Geleceğimize ve çocuklarımıza sahip çıkacağız. Birlikte ne istediğimizi haykıracağız. “Yüzde 100 temiz ve yenilenebilir enerji, hemen, şimdi!”

350.ORG NEDİR?

“350” bilim insanlarının küresel iklim değişikliğinin getireceği felaketleri önlemek için, atmosferde olması gereken karbondioksit miktarının üst limiti. Şimdi ise 390 ppm’deyiz, yani bu limit çoktan aşıldı. Gezegendeki karbondioksitin artması demek, buzulların erimesi, kuraklığın artması, ormanların yok olması demek. 350.org ise küresel iklim değişikliği üzerine ilk kitaplardan birini yazan Bill McKibben ve bir grup öğrenci tarafında 2007 yılında kurulmuş ve de çığ gibi büyümüş olan bir doğa eylemcileri topluluğu olarak biliniyor. (Özgür Gündem)