"Önemli Doğa Alanı" (ÖDA) kavramı canlı türlerinin sağlıklı topluluklar oluşturmaları ve
yaşam döngülerini devam ettirmeleri için gerekli, özel önem taşıyan ve korunması zorunlu
olan coğrafyaları tanımlıyor.

Anadolu, 305 Önemli Doğa Alanı'nda varlığını sürdüren canlı türleri ve doğal alanlarla yeryüzünün biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden birisi. Doğa Derneği bu alanların korunması için çaba gösteren kurumlar arasında. Bunun için Türkiye'nin Önemli Doğa Alanları'nı envanterini çıkardılar.

İşte bu alanlardan biri Gediz Deltası...

Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar'dan biri... Doğal ve arkeolojik SİT alanı...

Gediz Deltası, İzmir Körfezi'nin batı kıyısında Gediz Nehri'nin denizle buluştuğu noktada
oluşmuş geniş bir sulak alan sistemi. Kuşlar açısından büyük önem taşıyan deltada bugüne kadar 263 kuş türü gözlendi. Tepeli pelikan (Pelecanus crispus), küçük kerkenez (Falco naumanni), mahmuzlu kızkuşu (Vanellus spinosus), karagagalı sumru (Sterna sandvicensis) ve kocagöz (Burhinus oedicnemus) gibi nesli tehlikede olan kuş türleri alanda üremekte.

Ayrıca özellikle Doğu Avrupa'da yaşayan su kuşları için sahip olduğu uygun iklim koşulları ve beslenme alanları nedeniyle önemli bir kışlama ve konaklama alanı. Alandaki önemli memeli türleri saz kedisi (Felis chaus), Akdeniz foku (Monachus monachus) ve su samurudur (Lutra lutra). İçsu balıkları için de önemli alanda ülkemize endemik Ladigesocypris irideus içsu balığı korumada öncelikli bir tür.Gediz Deltası flamingoların ülkemizdeki iki önemli üreme alanından biri...

Delta, birçok koruma statüsüne sahip olmasına karşın plansız yapılaşma nedeniyle büyük zarar
görmekte. Doğa Derneği uzmanları Gediz Deltası'nı tehdit eden konuları şöyle özetliyorlar: "Alanın güneydoğusundaki sit alanının derecesi düşürülerek yapılaşmaya açıldı. Öte yandan, birinci derece doğal sit alanında bulunan İzmir Körfezi Artıma Tesisi'nden elde edilen atık çamurun deltada depolanması deltadaki tuzcul floranın en iyi örneklerinin yok olmasında neden oldu. Gediz Nehri'nin getirdiği kirlilik deltadaki doğal yaşamı tehdit etmekte." (mylife.com)