Ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, iklim değişikliği ile mücadele konusunda G20 Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nin hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Bildirgede iklim değişikliğinin zamanımızın en büyük sınamalarından biri olduğu ve G20 ülkelerinin Paris İklim Zirvesi'nde iddialı bir anlaşma taahüdü verdiği belirtildi ancak somut bir taahüt ortaya konmadı.

Bu yıl Aralık ayında Paris'te toplanacak olan BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında çıkacak iklim anlaşması dünyadaki tüm canlıların kaderini belirleyecek.

Küresel emisyonların yüzde 74'ünden sorumlu 20 ülkenin üyesi olduğu G20 zirvesi bu anlamda önemliydi.

İklim Ağı’ndan Cem İskender Aydın, “Paris'te düzenlenecek iklim müzakerelerinden (COP21) iki hafta önce toplanan G20 Zirvesi, dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsil eden devlet başkanlarının bir araya gelip iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılıklarını gösterebilecekleri çok kritik bir fırsattı” şeklinde konuştu.

İklim İçin kampanyasından Ümit Şahin ise “G20 üyesi ülkelerin devlet başkanları COP21 öncesinde fosil yakıt sübvansiyonlarının devre dışı bırakmak için net bir tarih koymak ve fosil yakıt projelerine yapılan yatırımları sona erdirmek için açık ve güçlü bir sinyal verebilirlerdi” dedi.

TEMA Vakfı Genel Müdürü ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) yazarı Doç. Dr. Barış Karapınar, ulusal ve uluslararası örgütlerin G20 liderlerinden dört talep konusunda ortaklaştıklarını belirtti.