MERSİN'de nükleer karşıtları, Fukushima Nükleer Santral felaketinde ölenleri, yürüyüş düzenleyip denize çiçek atarak andı.

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Atatürk Caddesi'ndeki Ulu Cami önünde toplandı. 'Nükleere hayır', 'Akkuyu Fukushima olmasın' yazan pankartlar açan çevrecilerden bazıları temsili kefen giyerken, bazıları da yüzlerine maske taktı. Alkış, ıslık ve zılgıtlarla nükleer santralleri protesto eden eylemciler, Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı'nın çaldığı akordeon eşliğinde şarkı söyledi.

 

NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, 11 Mart 2011'deki deprem sonrasında meydana gelen Fukushima Nükleer Santral kazasının nükleer santral felaketine dönüştüğünü, bu felaketin boyutlarının Çernobil nükleer felaketiyle eşdeğer olduğunu ileri sürdü. Fukushima Nükleer Santral kazası sonrasında Japonya topraklarının yüzde 10'unun radyasyonla kirlendiğini ve bu topraklarda binlerce yıl tarım yapılamayacağını belirten Aslan, şöyle dedi:

 

"O bölgede 300 bin kişinin tahliye edildiğini ve radyasyona maruz kalan insanların gelecekte yüzde 70'inin kansere yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Yaşanan nükleer santral felaketleri, alınan tüm tedbirlere ve güvenlik önlemlerine rağmen kazaların önlenemediğini, bu kazaların radyasyon felaketine dönüşerek insan ve çevre sağlığına ciddi zararlar verdiğini göstermektedir. Güvensiz, kaza riskleri çok yüksek ve pahalı olan nükleer santraller ülkemizin enerji sorununu çözmeyecektir."

 

Aslan, Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ülkeyi nükleer çöplük deposu haline getireceğini, sağlığı bozacağını, bölgenin tarımına ve turizmine büyük bir darbe vuracağını iddia etti.

 

Nükleer karşıtları, konuşmaların ardından sloganlar atarak Atatürk Caddesi'nden Balıkçı Barınağı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ıslıklar ve zılgıtlarla nükleer santral istemediklerini dile getiren eylemciler, denize kenarına gitti. Çevreciler, burada Fukushima Nükleer Santral felaketinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ardından da denize çiçek attı.