Japonya'da bağımsız bir soruşturma komisyonunun raporuna göre hükümet Fukuşima'daki nükleer felaket sonrasında tehlikenin gerçek boyutlarını halktan ve yakın müttefiki ABD'den gizledi.

 

Japonya'yı Yeniden İnşa İnisiyatifi Vakfı'nın yayımladığı raporda, hükümetin bu tavrının "iki ülke arasındaki ilişkileri zora sokmuş olabileceği" öne sürüldü.

 

SIZINTI ÖNEMSİZ GÖSTERİLDİ

Nükleer felaketle ilgili 300'den fazla kişiyle yapılan görüşmelere dayanan raporda, yetkililerin Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif sızıntıyı "önemsiz gösterdiği" iddia edildi.

 

Japonya'yı 11 Mart 2011'de vuran deprem ve tsunami, Fukuşima nükleer santralinde Çernobil'den sonraki en büyük küresel nükleer felakete neden olmuştu. Felaketin ardından Japonya'da faaliyeti durdurulan 54 reaktörün sadece üçü yeniden çalıştırıldı.

 

Öte yandan, raporda ayrıca hükümet ve tesisi işleten şirketle ilgili görüş ayrılığına da yer verildi. Raporda, hükümetin "personelinizi çekmeyin ve felaketi kontrol altına almaya çalışın" talimatına karşın, şirket yönetimi personelin tahliye edilmesini istediği iddia edildi.

 

Şirket yetkilileri söz konusu iddiayı yalanlarken, hükümet adına herhangi bir açıklama yapılmadı. Dönemin Başbakanı Naoto Kan, Associated Press'e konuşmuş ve felaket anında bilgi akışının son derece yavaş olduğunu söylemişti. O anda güvenilir bilgiye ulaşmanın son derece güç olduğunu kaydeden Kan, bilgi akışının "yanlış" olabileceğini kabul etmişti.