Japonya'nın nükleer enerji kurumu, Fukuşima santralinden sızan radyoaktif suyun tehlike seviyesini uluslararası ölçekte birden üçe çıkarmak istiyor.

Pazartesi günü santraldeki bir su deposundan yüksek derecede radyoaktif suyun yere sızdığı tespit edilmişti.

Tehlike ilk başta birinci seviyede sınıflandırılmıştı. Bu, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği'nde (INES) en düşük seviyeye denk geliyor.

Fakat Japonya'nın nükleer denetleme kurumu, yedi basamaklı ölçeğe göre Fukuşima'da arzeden son durumu üçüncü seviyede tehlike olarak sınıflandırmak istiyor.

Bu kararın kesinleşmesi için Japon yetkililerin BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan onay almayı beklediği bildirildi.

2011'deki deprem ve tsunami felaketinden bu yana Japonya ilk kez bu hafta INES ölçeğine giren bir tehlikeyi gündeme getirdi.

Sızıntı ardından Fukuşima'nın işletmeci firması Toyko Elektrik Şirketi TEPCO'nun hisse değeri yüzde 13'e varan oranda düştü.

2011 yılının Mart ayındaki tsunami, santraldeki reaktörlerin soğutma sistemlerini çalışmaz hale getirmiş ve üç reaktörün erimesine yol açmıştı.

Bu nedenle şu an reaktörler dışarıdan su pompalanarak soğutuluyor, fakat bu da radyasyona maruz kalmış büyük miktarda suyun tesiste depolandırılmasını gerektiriyor.

Muhabirler, bundan önce de su sızıntılarının tespit edildiğini ama son sızıntının bugüne kadarkilerin en tehlikelisi olduğunu bildiriyor.

TEPCO, son olayda yüksek derecede radyoaktif 300 ton suyun sızdığını itiraf etti. (BBCTÜRKÇE)

FUKUŞİMA NÜKLEER SANTRALİ KAZALARI

2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonrasında, 11 Mart'ta başlayan ve halen sürmekte olan, Fukuşima Nükleer Santralinde atmosfere radyoaktif madde salınmasına sebep olan olaylar dizisidir.

Uzmanlar kazaları Çernobil felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kaza olarak tanımlamakla birlikte, tüm reaktörlerde sorun yaşanması kazaları bugüne kadarki en karmaşık nükleer kaza yapmaktadır.