Radyoaktif sızıntı tehlikesi konusunda Fransız makamlarından son dakika açıklaması geldi:

Nükleer reaktör atıkların işlenmekte olduğu bir tesiste meydana gelen patlama en az 1 kişinin ölümüne, 4 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Fransız nükleer güvenlik kurumu ASN, patlamayı doğrularken, tesisin nükleer reaktör içermediğini, şu an için radyoaktif sızıntı tehlikesi bulunmadığını açıkladı.

Nükleer tesisinin sahibi olan Avrupa’nın en büyük elektrik üreticisi EDF şirketi, olayın “nükleer bir kaza değil, endüstriyel bir kaza” olduğunu ve durumun kontrol altına alındığını açıkladı.

Patlamanın nedeni henüz belirlenemezken, tesisin bulunduğu bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındığı bildirildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Yukiya Amano, nükleer tesisteki kazanın ardından Fransa’dan bilgi talep ettiklerini açıkladı.

En çok nükleer santrale sahip ikinci ülke

Enerji ihtiyacının büyük bölümünü nükleer enerjiden sağlayan Fransa'da 58 nükleer reaktör bulunuyor. Fransa, dünyada en fazla nükleer santrale sahip ikinci ülke.

Enerji ihtiyacının yüzde 80'ini bu santrallerden sağlayan Fransa'da nükleer endüstri de büyük bir güce sahip. Ancak Fukuşima felaketi ve ardından Almanya’da kamuoyunun baskısıyla nükleer santrallerin kapatılması kararı, Fransa’da nükleer enerji karşıtlarının seslerini yükseltmesine yol açmıştı.

Sarkozy, nükleer enerjiyi savunmuştu

Ülkede nükleer enerji santrallerinin kapatılmasını isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak ülke ekonomisinin nükleer teknolojiye bağımlı olması, böyle bir adımın kolaylıkla atılamayacağının açık bir işareti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, gelen eleştirilere santrallerdeki güvenlik önlemlerinin gözden geçirileceğini belirterek yanıt vermişti.

Sarkozy, “Nükleer programımızın geleceği için, özellikle de dördüncü nesil nükleer enerji santralleri için, bir milyar euro ayıracağız. Ayrıca tesislerin güvenliğini güçlendirmeye yönelik araştırmaları da devlet kredileriyle destekleyeceğiz. Fransa’nın bu alanda dünya genelindeki liderliği zaten biliniyor. Ancak Çevre Bakanı, daha fazla yatırım yapılmasını istiyor” demişti.  (Deutsche Welle Türkçe)