Ordu’nun Fatsa ilçesinde Altıntepe Maden projesine karşı yürütülen hukuki mücadele ilk ciddi sonucunu verdi. Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırması işletmeciliği yapacak olan şirket, çalışma yaptığı alanın bitişiğinde bulunan sit alanının, bu kapsamdan çıkarılması için açtığı davayı kaybetti.

Şirketin Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine, Ordu İdare Mahkemesi’nde açtığı davaya yöre halkı da müdahil oldu. Dava sonucunda, şirket kaybetti, bölgenin sit statüsünden çıkarılmamasına karar verildi.

Kararın, yöre halkı tarafından açılan “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davayı da etkileyeceği düşünülüyor.

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına açıklama yapan Metin Karaman, “Bu karar bizim için çok önemli. Şirketin ÇED raporunun da iptali için dava açtık. O mahkemenin de lehimize çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: “Alandaki kültür varlığı izlerinin görülüyor oluşu, seramik bulguların varlığı ve kesitlerdeki dağılımı ışığında bu alanda Geç Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen küçük bir antik yerleşimin bulunduğunun anlaşılması üzerine, bölgenin 2. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi ve bu alanda maden ocağı açılmaması gerektiği yönünde görüş belirtildiği...Bakılan davanın haksız yere açıldığına karar vermiştir.” (EVRENSEL)