Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Amazonlar’da inşasına başlanan otoyola muhalefet edenlere uygulanan şiddetin ülke çapında tepki çekmesi üzerine yolun yapımını askıya aldı.

Pazar günü polis, yolun yapımına karşı yürüyüş düzenleyenlere karşı göz yaşartıcı gaz kullanmış ve yüzlerce aktivisti tutuklamıştı.

Olayı protesto eden bir bakan istifa etti ve Morales de, projeyi askıya aldıklarını duyururken yapılan muameleyi kınadı.

Şimdi Başkan yolun kaderinin yerel bölgeler tarafından belirleneceğini söylüyor.

Reuters’ın bildirdiğine göre Morales şöyle konuştu: “Ulusal çapta bir tartışmaya ihtiyacımız var, böylece bu iki ilgili bölge (Cochabamba ve Beni) karar verebilir… Bu süre içerisinde proje askıya alınmıştır.”

Bu iki bölgenin nasıl karar vereceği açıklık kazanmazken Pazar günü Başkan Morales bir referandum düzenlenebileceğini söyledi. Hükümet kaynaklarına göre referandumun düzenlenmesi için en az altı aya ihtiyaç var.

PROTESTOLAR

Olay Cochabamba, Beni ve La Paz’da, çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan binlerce kişi tarafından protesto edilmişti.

Brezilya tarafından finanse edilen 300 km’lik yol, Brezilya’yı Şili ve Peru’daki Pasifik limanlaına bağlayacaktı.

Morales yolun Bolivya’nın kalkınması için çok önemli olduğunu belirtiyor ancak yol bir yağmur ormanı koruma bölgesinin içinden geçiyor ve yerel halkın sert muhalefetiyle karşılaşıyor.

La Paz’a doğru 500 km’lik bir yürüyüşe geçen 1000 kadar protestocu Pazar günü Yucumo Bölgesi’nde durdurulmuştu.

Polis göstericileri otobüslere bindirmiş, yüzlerce kişi ise yolda ateşler yakarak araçları Amazon şehri Rurrenabaque’deki havaalanına sapmaya zorlamıştı.

Ancak oradaki yerel halk da yanan lastik ve barikatlarla yolu bloke edince polis tutukluları serbest bırakmak zorunda kalmıştı.

Protestocular, polisin göstericilerin kampına zorla girdiğinde “aşırı şiddet” kullandığını ifade ediyor.

İddiaya göre bir çocuk bu baskın sırasında öldü ve bazı protestocular da halen kayıp. İddialar İçişleri Bakanı Sacha Llorenti tarafından yalanlandı. Bakan’a göre polisin eylemi, yürüyüşü durdurmak isteyen hükümet yanlılarıyla göstericilerin çatışmasını önlemeyi amaçlıyordu.

Ancak bu açıklama protestocular tarafından kesinlikle reddedildi.

AFP’ye konuşan protesto liderlerinden Rafael Quispe: “Neden hükümetin bu kadar şiddetli bir şekilde hareket ettiğini anlamıyoruz.”

“Bu hükümet yerli halktan geldiğini söylüyor ama şimdi onlara saldırıyor.”

(BBC / Çev: Serkan Köybaşı / Yeşil Gazete)