Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘ilanı aşk’ etmesiyle gündeme gelen Ethem Sancak’a ait BMC şirketi, Sakarya’da longoz ormanlarına yakın alanda fabrika kuracak.

Longoz, ‘denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek dere ağzını kapatmasıyla oluşan oluşan bir özel ekosistem’ olarak açıklanıyor. Türkiye’de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum’da (Sinop) bulunuyor. (Bilgi: http://www.longozukoru.org) Fotoğraf: Magma dergisi (İğneada longozu)

Birgün’den Berivan Tanrıverdi’nin haberine göre Sakarya’nın Karasu ilçesinde beş köyü kapsayan, tarım ve orman alanlarının da içinde bulunduğu 222 hektar büyüklüğündeki arazi Nisan 2015’te Bakanlar Kurulu kararıyla Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Ve çok geçmeden Ethem Sancak’a ait BMC’nin araziye Akrep, TOMA, Kirpi gibi savunma sanayi araçları üretimi için kuracağı tesisin ÇED süreci başladı.

'SAVAŞ ÇIKACAK, ARAÇLAR LAZIM'


Sakarya Çevre İl Müdürlüğü ile BMC Otomotiv Firması yetkilileri önceki gün İhsaniye Köyü’nde ÇED toplantısı yapıp otomotiv fabrikası hakkında bilgi verdi. BMC yetkilisi Sadık Yamaç toplantıda, “Bu araçlar milli araçlarımız olacak ve ihraç edilecek. Yarın öbür gün savaş çıkacak. Bu araçlar bize lazım” dedi.


'EKOLOJİYİ YOK EDECEK'


Toplantıyı terk eden TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük ise, “Acarlar gölü ve longoz ormanlarını yakınında kurulmak istenen endüstri yapı ve tesisler bu alanların ekolojisini yok edecek” diye konuştu.