Erzincan’ın Tercan ilçesindeki Sıhköy Deresi’ne yapılması planlanan Haydar HES Projesi için 2009’da “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

Radikal’in haberine göre; Şıhköy havzasında endemik türlerin bulunduğunu ve bölgenin korunması gerektiğini söyleyen bölge halkı, ÇED kararının iptal edilmesi talebiyle Sivas İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme de bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi.

16 Ekim 2014’te bölgede incelemeler yapan bilirkişi heyeti, HES’çi şirketin proje tanıtım dosyasının eksik olduğunu söylediği raporunu mahkemeye sundu. Raporda “ÇED gerekli değildir” kararı yerine “ÇED olumlu” raporunun alınması gerektiği ifade edildi. Bilirkişi incelemesini dikkate alan mahkeme de ÇED kararını iptal etti.

‘ALANIN KORUNMASI ZORUNLU’

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Avukatı Barış Yıldırım, HES yapılmak istenen alanın birinci derece doğal SİT alanı ilan edilmesi için daha önce başvuruda bulunduklarını hatırlattı. Bölgenin BERN Sözleşmesi’ne göre korunması gereken endemik ve güçlü türlere ev sahipliği yaptığını, bu biyolojik çeşitliliğin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Yıldırım, “Dolayısıyla korunması gereken bu alana ÇED gerekli değildir kararının verilmesi uluslararası kültürel ve doğal miras koruma sözleşmesine aykırıdır. Dolaysıyla kararın iptal edilmesi yörenin korunması açısından son derece önemlidir” dedi.