Mersin Nükleer Karşıtı Platform'un (NKP) çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi, AKP Hükümeti'nin Akkuyu'da kurmak istediği Nükleer Santrale karşı 10 kilometrelik alanda insan zinciri oluşturdu.

Mersin'de, hazırlıkları günlerdir süren "Nükleere Karşı İnsan Zinciri Eylemi" saat 12.00'de başladı. Mersin Merkez'den 115 kilometre uzaklıkta bulunan Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi Akkuyu Nükleer reaktörüne karşı Türkiye'nin en büyük insan zinciri eylemi gerçekleşti.

Eyleme Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Mersin Bağımsız Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, BDP PM üyesi Mehmet Duymaz, BDP İl başkanı Cihan Yılmaz, BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk de aktif destek verdi. Kentteki tüm demokratik kitle örgütleri, aydın, yazar, sanatçı, gazeteci, siyasetçi, oda ve meslek örgütleri, sendikaları da buluşturan protesto eylemi, Cumhuriyet Alanı'nda yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

7'den 70'e her yaştan ve kesimden insanın katıldığı protesto eylemine, her sınıf ve kesimden yurttaşında katılması dikkat çekti. Bu yönüyle eylem, Mersin'de ve Türkiye'de düzenlenen en kalabalık insan zinciri eylemlerinden biri olarak tarihe geçti. Eylemde, Mersin halkının ve çevreye duyarlı tüm bileşenlerin karşı çıkışlarına rağmen AKP Hükümeti'nin Akkuyu'yu cehenneme çevirmeye yönelik politikaları protesto edildi. Kentin bulvar ve ana arterlerinde bir araya gelen on binlerce kişi, el ele tutuşarak Akkuyu'ya kadar insan zinciri oluşturdu. Nükleer karşıtı sloganların atıldığı, döviz ve pankartların taşındığı insan zincirine araçları ilke otoyollardan geçen sürücülerde korna ve zafer işaretleri ile destek verdi.

KÜRKÇÜ: MERSİN'DEKİ EYLEM BİR BAŞKALDIRIDIR

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Bağımsız Mersin Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü de üzerinde, nükleer sembolü olan "Nükleer Santral İstemiyoruz" yazılı bir tişört giyerek destek verdi. Kürkçü, tüm Mersin halkının ve çevrecilerin karşı çıkışına rağmen AKP Hükümeti'nin nükleerdeki ısrarını 'rant' olarak değerlendirdi. Kürkçü, "AKP Hükümet'inin, bugün buradaki eylemi bir başkaldırı olarak okuması gerekir. İnsan hayatı üzerinden rant fikri çok tehlikeli ve ölümcüldür. Nitekim ortada son Japonya örneği varken, AKP, bu ülkenin halkıyla adeta dalga geçer gibi hareket ediyor. Piknik tüpü ile nükleeri karşılaştıran bir zihniyette sahip bir Başbakan, bugün bu ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Tüm Türkiye halkının da artık uyanması gerekiyor. 30 yıldır süren Kürt Serhıldan’ına da duyarsız kalan bu devlet, halkların tüm yaşamına kast edecek bir yönetim anlayışında ısrar ediyor. Ancak, Kürdü, Türkü ile tüm halklarımız uyanmıştır ve 12 Haziran'da hükümete en güzel yanıtı vereceğine inanıyorum" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü Sabahat Aslan, Mersin'i Japonya yapmayacaklarını kaydederek, "Bütün dünya nükleer santrallerden vazgeçerken, AKP buna sarılmasının altında başka şeyler yapıyor" dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ise ülkelerini başkalarına peşkeş çekmeyeceklerini belirterek, ülkelerini bu hale getiren AKP'den hesap soracaklarını kaydetti.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de, konuşma yaptığı sırada kalabalık tarafından yuhalandı. Kalabalık, "Sizin burada ne işiniz var. Genel başkanınız nükleer santrallere karşı değil, AKP'ye çanak tutuyor" diyerek, Gök'ün konuşmasını alkışlarla protesto etti. Gök'ün konuşması sırasında kısa bir gerginlik de yaşandı.

DİHA