Birleşmiş Milletler’in (BM) küresel ısınma ile ilgili cuma günü açıkladığı rapordan önce iki İngiliz yardım kuruluşu Oxfam ve Unicef İngiltere, iklim değişikliğinin gelecek nesiller üzerindeki yıkıcı etkileri ile ilgili raporlarını açıkladı.

Rapor, bilim insanlarının, endüstrinin gelişmesiyle birlikte büyük ölçüde artan fosil yakıt kullanımının iklim değişikliğinin ana nedeni olduğu yönündeki görüşleri doğruluyor.

GIDA KRİZİ YAŞANACAK

Oxfam’ın gıda güvenliği üzerine 20 Eylül’de yayınlanan son raporunda, iklim değişikliğine bağlı olarak 2050 yılında dünya çapında her beş kişiden birinin açlık tehdidi altında olacağı, çocuklardaki yetersiz beslenme oranının ise yüzde 20 oranında artacağı belirtiliyor.

Kuruluş ayrıca, mısır ve buğday veriminin iklim değişikliği olmaması durumu ile kıyaslandığında 2050 yılında mısırın yüzde 3,8 , buğdayın yüzde 5,5 oranında; tarım veriminin yüzde 10 ile 20 oranında düşeceğini belirtiyor. Oxfam raporuna göre küresel ısınmaya bağlı olarak aşırı hava olaylarındaki artış, aynı zamanda mahsulün zararına neden olabileceği gibi temel gıdaların ortalama fiyatının da önümüzdeki yirmi yıl içinde iki katına yükselebileceğini belirtiliyor.

EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENECEK

Unicef İngiltere’nin 23 Eylül’de yayınlanan raporu ise 2013 yılında doğan bebeklerin 2030 yılında iklim değişikliğinin en kötü etkilerini hissedeceğini; Hindistan, Mozambik ve Filipinler dahil olmak üzere iklim değişikliğine karşı en savunmasız 10 ülkede 600 milyondan fazla çocuğun bu durumu yaşayacağını işaret ediyor.

İklim değişikliğinin sıtma ve ishal gibi hastalıklarla çocuk ölümlerini artıracağının beklendiğini belirten grup; sel, fırtına ve toprak kayması ile de küresel ekonomik kayıpların 2030 yılında 122 milyar euroya ulaşacağını belirtiyor. Raporda sanayi devriminden bu yana yarım trilyon ton civarında karbon yandığı ve önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu miktarın bir trilyon tona ulaşacağının tahmin edildiği belirtiliyor.

ARKTİK'TE ERİME REKOR SEVİYEDE

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulları gözlemlediği Cryosat görevinde elde edilen en son veriler, kutup bölgesindeki buz seviyesinin rekor oranda azaldığını ortaya koydu.

İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da düzenlenen sempozyumda Cryosat görevindeki yeni verileri sunan bilim insanları, Arktik’teki buzul seviyesinin hem kalınlık, hem de kapladığı alan bakımından önemli ölçüde azaldığını belirtti. İlk verileri 2010-2011 arasında elde edilen çalışma henüz çok yeni olsa da, veriler geçtiğimiz yıl Amerikan Meteorolojik Topluluğu tarafından sunulan raporla aynı sonuçları verdi.

Bilim insanlarına azalan buz yoğunluğu hakkında daha kesin bilgiler sunan Cryosat, uydu görüntüleri aracılığıyla yaşanan olumsuz değişimin boyutlarını gözler önüne serdi. Sempozyumda söz alan İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nden Andrew Shepherd, “Uydular tarafından yapılan ölçümler aracılığıyla, bazı bölgelerde buz kalınlığının diğer bölgelere oranla daha fazla inceldiğini ve son üç yıl içinde hem kış hem de yaz dönemlerindeki buz yoğunluğunun azaldığını tespit ettik” dedi. (Özgür gündem)