Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vadinin tarım arazisinden çıkarılması kararı verdi.

Dicle Vadisi’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirasi listesine katılması çalışmaları yürütülürken, vadinin tarım arazisinden çıkarılması kararı verildi.

Karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda, Diyarbakır İl Toprak Koruma Komisyonu aldı. Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Jehat Şengal, bu kararın alanı korumasız bırakacağını söyledi.

Şengal, nihai kararı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın vereceğini söyledi, ve Bakan Mehdi Eker’e çağrı yaptı. “Bizim beklentimiz Tarım Bakanı’nın buralı oluşu ve kendi çıkardıkları kanunlara ters düşmemesi için kararı onaylamaması.”

Kararla birlikte vadide yapılaşmanın önünün açılacağı belirtiliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Harun Çetinkaya kararı alanları eleştirdi.

“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü alanın korunmasıyla ilgili imza attılar. Şimdi de aynı kurumlar tarımsal nitelikten çıkarılma kararına imza atıyor.”

Çetinkaya, kararın karşısında duracaklarını söyleyerek, “Halkı bilinçlendirmek ve sağlıklı bilgilere ulaşmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dicle Vadisi’ni koruma konusunda UNESCO’ya taahhütte bulunmuştu. (İMC)