Dersim Dernekleri Federasyonları (DEDEF) girişimiyle Hozat ilçesinde yapılması planlanan, Hidro Elektrik Santral (HES) projesine karşı yapılan eylem için Astoria Alış Veriş Merkezi önünde toplanan Dersimliler, zılgıtlar, alkışlar ve sloganlarla Adalı Holding'e doğru yürüyüşe geçti.

 

"Munzur isyandır isyanımızdır", "Ben Dersimin ışığıyım bana dokunma","Munzursuz dünyayı başınıza yıkarız", "Munzur hayattır hayatıma dokunma","Baraj yapma boşuna yıkacağız başına" dövizleri taşıyan grup, yol boyunca "Munzur özgür kalacak", "Direne direne kazanacağız", Zazaca "Serdar Adalı sana lanet olsun, "AKP sana lanet olsun" sloganları atarak kırmızı kart gösterdi.

 

ADALI HOLDİNGİ UYARMAYA GELDİK

DEDEF adına basın açıklaması yapan Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, Dersimde yıkıcı bir projenin hayata geçirilmek istenildiğini söyledi. Şen, projeyle ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED), başvuru dosyasının Bakanlığa sunulup, projenin ÇED sürecinin başlatıldığını belirtti.

 

Şen, "Biz Dersimliler bugün buraya akıl, bilim ve izandan yoksun bu projenin uygulayıcıları ve sahipleri olan Adalı Holdingini uyarmaya geldik" dedi.

 

FARKLILAŞTIRMA SÜRECİNİN DEVAMI BARAJLAR

Dersimin Osmanlıdan beri farklılaştırılmaya çalıştırıldığını vurgulayan Şen, bu sürecin bugün barajlar projesiyle başka bir boyutta devam ettirilmek istenildiğini söyledi.

 

İnköy Regülâtörü ve HES ile tarihlerinin, kültürlerinin ve inançlarının yok olacağının altını çizen Şen, "Özgürlüğün, mücadelenin temsiliyeti olarak anılan dersim topraklarının bataklığa çevrilmesini istemiyoruz. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

 

GELECEKTE ÖZÜR DİLENECEK OLAYLAR YAŞANMASIN

Dersimin kendileri için inanç merkezi olduğunu vurgulayan Şen, "İnancımıza dokundurmayacağız. Kimse Dersim halkının sabrını sınamasın. Gelecekte özür dilenecek olaylar yaşanmasın. Topraklarımız sular altında kalmasın" dedi.

 

"Yargı kararlarında, yasa ve yönetmeliklere, uluslararası anlaşmalara, hukuka, doğal yaşama, kamuya aykırı olan, bilimsel dayanaklardan yoksun olan bütün HES projelerinden derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, Dersimliler, Adalı Holding nezdinde yaşam alanlarını yok edecek projeler üreten şirketleri son kez uyardıklarını söyledi.

 

Alkış, zılgıt ve ıslıklarla sonlanan konuşmanın ardından eylemciler, Adalı Holding'e mesaj olarak ellerindeki kırmızı kartları binanın önüne bıraktıktan sonra dağıldı. (bianet)