Dersim’de altı bölgede başlayan orman yangınları yaklaşık bir haftadır devam ediyor. Yangınların askerlerin attığı havan toplarından kaynaklandığı iddia ediliyor.

Askeri operasyon ve çatışmalar sonrası Dersim il merkezi Kutuderesi bölgesi içindeki Gökçek Köyü yakınları, merkez Suvat köyü yakınları, merkez ile Ovacık İlçesi arasında yer alan Ahpanos Vadisi iç kesimleri, merkez Geyiksuyu, Sin Köyü yakınları, Bali Deresi bölgesi ile Hozat Aliboğazı bölgesinde bir süre önce başlayan orman yangınları kontrol altına alınarak büyük ölçüde söndürüldü. Diğer bölgelerde ise Dersim Orman İşletmesi'ne bağlı ekiplerin müdahalesinin devam ettiği belirtildi.

Ovacık ilçesi Yaylagünü Köyü yakınlarında bugün sabah saatlerinde yaşanan kısa süreli çatışma sonrası başlayan orman yangınının büyüyerek geniş bir alana yayıldı.

Ovacık’tan yangını söndürmek için bölgeye çok sayıda vatandaşın gitmeye çalıştığı öğrenildi.

Ovacık ilçesinin Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık'ta 2 gün önce Kuşluca Köyü'nde çıkan yangının vatandaşlar ve köylülerin yardımı ile kontrol altına alındığını söyledi.

Maçoğlu, bugün sabah saatlerinde Yaylagünü Köyü yakınlarında çıkan yangını söndürmek için giden vatandaşlarla birlikte müdahale etmeye çalıştıklarını aktardı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Dersim Valiliği, sosyal medyada “Dersim Yanıyor” başlığıyla paylaşılan haber ve fotoğraflarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Asılsız haberler ve ilimize ait olmayan yangın fotoğraflarının kullanıldığı görülmüştür. İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir.

Bu kapsamda ilimiz Hozat-Aliboğazı, merkez-Kutuderesi ile Munzur Vadisi-Bali Deresi mevkilerinde son bir hafta içerisinde güvenlik kuvvetlerimizce terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanmış, çatışmalar sonucu meydana gelen orman yangınları, örtü yangını şeklinde olup, orman alt tabakasında bulunan kurumuş otların yanması sonucu meydana gelmiştir.

İlimiz Hozat-Aliboğazı mevkiinde meydana gelen orman yangını Orman İşletme Müdürlüğümüz yangın ekipleri tarafından söndürülmüştür.

Merkez- Kutuderesi ile Munzur Vadisi- Bali Deresi Mevkilerinde meydana gelen örtü yangınlarına ise devam eden operasyonlar nedeniyle müdahale edilememiş olup, operasyonlar sonucunda gerekli müdahale yapılacaktır."

TEPKİLER

Dersim Barosu da orman yangınlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yangına neden olanların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için Cumhuriyet Başsavcılığa suç duyurusunda bulundukları belirtildi.

CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol da Twiter’daki hesabından yaptığı paylaşımda, yangına müdahale etmemenin hiç ir gerekçesinin olamayacağını ifade etti.

Erol, şöyle dedi: "Yangına müdahale edilmemesinin hiçbir gerekçesi olamaz. Yanan bu ormanlar tüm yurttaşların ve ülkemizin milli servetidir. Bir daha bu yangınların çıkmaması, doğanın yok olmaması için yarın Dersim'de olacağız. Dersim'de her can, her canlı, doğanın her bir parçası bizim için kutsaldır. Bu yangınların çıkış nedenlerini de hiçbir gerekçe ile kabul etmemiz söz konusu olamaz. Bakanlık ve yetkililerle günlerdir müdahale için görüşüyorum. Derhal çevre illerden destek alınarak yangına müdahale edilmelidir. Yangına müdahale edilmemesinin hiçbir gerekçesi olamaz, yanan bu ormanlar tüm yurttaşların ve ülkemizin milli servetidir."

“DERSİM DÖRT DAĞ İÇİNDE DÖRT DAĞ ATEŞ İÇİNDE”

İstanbul’daki Alevi ve çevre örgütleri de, Dersim’deki orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Munzur Çevre Derneği, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de aralarında olduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, “Dar û ber, theyrî thurî mor û milawinî desenî”, “Dersim dört dağ içinde dört dağ ateş içinde” pankartı açıldı.

“Peri Vadisi’nde orman yangınlarına hayır”, “Köylerimizi terk etmeyeceğiz yaşam alanlarımız için direneceğiz”, “Bu ormanlar bizim yakan eller devletin sorumlular yargılansın” dövizlerini taşıyan STÖ temsilcileri adına açıklamayı çevre aktivisti Hasan Şen okudu. Orman yangınlarının bilinçli olarak çıkartıldığını iddia eden Şen, basının yangınlar karşısında sessiz kalmasını eleştirdi.