Bugüne kadar küresel ısınmanın etkileri tartışıldı. Ancak uzmanlar küresel soğumanın deniz yaşamı için küresel ısınma kadar zarar verdiğini ileri sürdü.

Yeni yapılan bir araştırmada deniz yaşamı için küresel soğumanın, küresel ısınma kadar zararlı olduğu ifade edildi. Bugüne kadar küresel ısınmaya odaklanan çok sayıda araştırmanın olduğuna dikkat çeken uzmanlar şimdi de "küresel soğuma" fenomenini ortaya attı. 116 milyon yıl önce oluşan küresel soğumanın birçok deniz canlısının yok olmasına sebep olduğu ileri sürüldü.

İngiltere'de Newcastle, Almanya'dan Köln, Frankfurt ve GEOMAR-Kiel'den uzmanlar Orta Kretase döneminde oluşan soğuma sonrası birçok deniz canlısının yok olduğuna dair kanıtlar olduğunu belirtti. Uzmanlar ayrıca çalışmada iklim değişiliğinin büyüklüğünün sayısal değerini belirlemeye çalıştı.

Araştırma için uzmanlar Kuzey Atlantik Okyanusu'nun merkezinden elde edilen deniz canlılarına ait fosilleşmiş ve biyokimyasal kalıntıları inceledi. Bu çağda 2.5 milyon yıl gibi bir dönemde küresel bir soğuma yaşandığını belirten uzmanlar, bu dönemde deniz canlılarının birçoğunun yok olduğunu ileri sürdü. Uzmanlar Hint Okyanusu'ndan volkanik patlamalar sonrası ısınmanın 2.5 milyon yıl sonra tekrardan başladığını kaydetti.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmaya Newcastle Üniversitesi'nden Thomas Wagner öncülük etti. (yabantv.com)