Danıştay Aliağa’da yapılmak istenen bir termik santralle ilgili bir kez daha yaşamdan yana karar verdi. Danıştay ENKA AŞ’ye ait termik santralin lisansını, “ÇED kararı olmadan lisans verilmesi uygun değildir” diyerek iptal etti. Danıştayın bu kararı yaşam savunucularını sevindirirken, termik santralle ilgili tehlikenin tam anlamıyla geçmediği de yaşanan sürecin ayrıntılarından görülüyor.

Sayısı 7’yi bulan yeni termik santrallere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından ÇED raporu olmadan enerji üretim lisansı verilmişti. Özer Akdemir’in Evrensel’deki haberine göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundan (DİDDK) “ÇED raporu olmadan üretim lisansı verilmesinin hukuka aykırı olduğu ve lisansın yürütülmesinin durdurulması” kararı çıktı. 

Danıştayın kararının ardından EPDK’den bu lisanslarla ilgili bilgi istendiğinde termik santral şirketi ENKA AŞ’nin lisansının iptalini talep ettiği de ortaya çıktı. Hukukçular şirketin eski lisansın hukuksal sorunlarıyla uğraşmaktan kaçmak için lisans iptali istediğini söylüyor.

Öte yandan yıllardır Aliağa’da yapılmak istenen  termik santrallerin durdurulması için mücadele veren Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun (EGEÇEP)konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, son Danıştay kararıyla birlikte 25 yıl önce başlayan yaşamı savunma mücadelesinden bir kazanım daha elde edildiği belirtildi.

EGEÇEP, “Yedi yıldır engellemek için mücadele ettiğimiz termik santrallerden birisinden daha kurtulduk. Şimdi sıra diğerlerinde; ÇED davası Danıştay tarafından bozulduğu halde faaliyetini sürdüren İZDEMİR Termik Santrali başta olmak üzere proje halinde olan diğer termik santralleri de defedeceğiz” dedi.