Istırancalar'daki bölge halkıyla kalker ve mıcır madenlerinin 5 yıldır süren hukuk mücadelesinde yeni bir aşamaya geçildi. Danıştay 8. Dairesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verdiği "ÇED gerekli değildir" belgesine yapılan itirazın haklı olduğuna karar verdi

Fundanur Öztürk'ün Radikal'de yer alan haberine göre Ergene Havzası’nda yer alan Kırklareli Vize ilçesine bağlı Pazar Köyü’nün kalker ve mıcır madenlerine karşı yaptığı hukuk mücadelesi sürüyor.

Madenlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığı “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir” belgesiyle yaptığı işlemlere Danıştay 8. Dairesi ‘dur’ dedi. 

Dava sürecinde birçok madene ruhsat verildiğini ve çalışmaların sürdüğünü belirten Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, izinlerin bir an önce iptal edilmesini istedi.

Çidem şöyle konuştu: “Istrancalar’da 26 noktada, taş ve maden ocakları var. Bunların birçoğu yer altı ve yer üstü su toplama alanında. Yetmezmiş gibi var olan su kaynaklarının olduğu yerlere yeni yeni taş için, maden için işletme ruhsatları veriliyor. Eski ruhsat sahipleriyse kapasite artışı adı altında tahribatı kat kat büyütüyor. Danıştay kararıyla verilen işletme izinlerinin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor."