Başbakan Erdoğan'ın ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de nükleer enerjiden vazgeçilmeyeceğini söyledi, "Nükleer için gecikmiş bir ülkeyiz" dedi.

ANKARA- Japonya'daki Fukushima nükleer santralinin 48 saat içinde patlaması beklenirken, Türkiye nükleer enerji konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Başbakan Erdoğan'ın "Deprem olacak diye yatırımdan vazgeçmeyiz" demesinin ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "Türkiye'nin birden 'nükleer enerjiden vazgeçiyorum' demesi doğru değil" dedi.

Kırıkkale Valiliği'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, nükleer tartışmalarına ilişkin, konunun ciddi analiz edilmesi, bilim insanlarının çalışmaları ve dünyadaki uygulamalar ışığında karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Gül, "Bu konularda siyah-beyaz gibi hareket etmenin yanlış olduğu kanaatindeyim" dedi. Türkiye'nin yurtdışından petrol ve doğalgaz ithal ettiğini, enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyleyen Gül, "Alternatif enerji kaynaklarının bu ihtiyacı ne kadar karşılayacağı ortada" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, kalkınma ve refahın en önemli dinamosunun enerji olduğunu söyledi ve nükleer enerjiden artık vazgeçen Finlandiya, Fransa, ABD'nin yıllardır nükleer enerji kullanıldığını kaydetti.

Gül, Türkiye'deki deprem tehlikesinin Japonya'daki ile aynı boyutta olmadığını söyledi, "Türkiye'nin birden 'nükleer enerjiden vazgeçiyorum' demesi doğru değil" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin nükleer enerjide gecikmiş bir ülke olduğunu savundu.

MHP'Lİ SERDAROĞLU: NÜKLEER SANTRALE KARŞI DEĞİLİZ        

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, parti olarak stratejik anlamda nükleer santrale karşı olmadıklarını söyledi.

Yozgat’a, 12 Haziran’da yapılacak genel seçim çalışmaları için gelen MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ile Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, partinin Sorgun ilçe merkezindebasın toplantısı yaptı.

Mehmet Serdaroğlu, parti olarak Türkiye’ye kurulması planlanan nükleer santrale karşı olmadıklarını belirterek, "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yavaş yavaş kapatma eylemi içerisine girdiklerini görüyoruz. Japonya’daki hadiseyle birlikte nükleer santrallerin bir kere daha gözden geçirilmesi mecburiyeti hasıl oldu. Ancak şunu ifade etmekteyiz: Nükleer santrallere stratejik olarak karşı değiliz. Belki ülkemizde bir tane stratejik manada nükleer santralin olmasının gereğine inanıyoruz. Nükleer santralin yer tespitinin çok iyi olması, aynı zamanda teknolojisinin çok iyi yapılması gerekiyor. MHP olarak milli varlıklarımızın elektrik enerjisine dönüşmesi bizim birinci hedefimiz. Bunun içinde rüzgar var, güneş var, termaller var. Türkiye’nin bir nükleer santrale ihtiyacı var" dedi.

AJANSLAR