Antalya'nın dünyaca ünlü Çıralı kumsalındaki sit alanında bulunan 18 dönümlük arazinin özel şirkete kiralanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Ormanspor'a tahsis edilen alanın günübirlik turistik tesis yapılmak istenmesine isyan eden Çıralı köylüleri kumsalda eylem yaptı. Çıralı kumsalı bir haftada iki eyleme sahne olurken, köylüler çalışmalar durduruluncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

 

FUTBOL SAHASI MI TURİSTİK TESİS Mİ

Kemer ilçesine bağlı Ulupınar köyünün mahallesi olan Çıralı, uzun yıllardır bitirilemeyen Koruma Amaçlı İmar Planı nedeniyle yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya. Plansızlığın kurbanı olan Çıralı'daki yapıların neredeyse tamamı kaçak konumunda. Ancak buna rağmen bölgede bir yıldır yaşanan 'tahsis' tartışmaları bugünlerde iyice alevlenmiş durumda. Tahsis tartışmalarının temelinde 'Ormanspor' krizi yatıyor. Çıralı kumsalının kuzeyindeki Karaburun bölgesinde I. Derecede Doğal Sit Alanı statüsündeki 18 kilometrelik alan, antrenman sahası yapılmak üzere önce Orman ve Su İşleri Antalya İl Müdürlüğü bünyesindeki Ormanspor’a tahsis edildi. Ardından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun oluru ile söz konusu alana iki ayrı spor kompleksi yapılmasına izin verildi.

 

ORMANSPOR, TAHSİS ALDIĞI ALANI İŞADAMINA DEVRETTİ

Tartışmaların odağındaki Ormanspor ise alanın kullanım hakkını sponsorluk anlaşmasıyla 55 bin lira bedelle 10 yıllığına Hüseyin Gedik adındaki işadamına devretti. Çıralı köylüleri bu tahsisin sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu söylüyor. Köylülerin iddiasına göre kiralanan alanın tamamı 30 dönüm. Bunun, nerdeyse kumsalın kuzeyinin tamamını oluşturduğunu söyleyen köylüler, kendi görüşleri alınmadan 'gizlice' yapıldığını öne sürdükleri uygulamanın karşısında olduklarını dile getiriyor.

 

ÇIRALI'NIN BAKAN'A TAHSİS TEPKİSİ

Çıralı için yeni yapılaşma yolunu açacağını düşündükleri uygulamanın inşaat çalışmalarının başlaması üzerine bugün öğle saatlerinde kumsalda bir araya gelen köylüler, eylem yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tepkilerini dile getirdiler. Çocukların katılımının da dikkat çektiği eylemde pankartlar ve sloganlarla kiralamaya tepkilerini ifade eden köylüler adına bir basın açıklaması yapan Çıralı'yı Koruma Platformu Sözcüsü Tunay Şahin Çıralı kumsalının, dünya ölçeğinde nesli tehlike altında olan iribaş deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta), Akdeniz kıyılarındaki önemli yuvalama kumsallarından biri olduğunu söyledi.

 

ÇIRALI'DA ÖNEMLİ BİR TURİZM MODELİ YARATILMIŞTI

Çıralı’da 2000 yılından bu yana Ekolojik tarım ve eko-turizm çalışmaları  yapıldığını kaydeden Şahin, "Köyümüz,  yürütülen doğa koruma ve sorumlu turizm çalışmaları sayesinde, uluslararası platformda ülkemizin gururu, ülke genelinde ise birçok köy ve bölgeye ilham kaynağı olmuştur. Birçok ödüller almış, model olmuştur. Köyümüzün plansız yapılaşma ve turizm baskısına yenik düşmesini engellemek, doğal, kültürel, tarımsal değerlerini korumak amacıyla, biz Çıralı’lar, büyük çaba sarf etmekteyiz. Köyümüzü korumaya kararlıyız" dedi.

 

PLANLAMA SÜRECİNDEKİ TAHSİS ENDİŞE VERİCİ

Çıralı'da kiralama yoluyla yapılan tahsisin bölgede yapılaşmaya emsal oluşturacağını öne süren Şahin, Çıralı'nın bu yolla giderek daha da betonlaşacağını savundu. Kumsal üzerindeki yapılaşmanın,  insan kullanımı ve taşıt baskısını artıracağını kaydeden Şahin, "köyümüzde, başta Köy Muhtarlığı tüzel kişiliği olmak üzere, Çıralı Spor Kulübü, Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi, Çıralı Sevenler Derneği gibi birçok kar amacı gütmeyen Sivil Toplum Örgütü olmasına rağmen bu kuruluşların fikri sorulmadan bu alanın bir şahsın sahip olduğu şirkete sponsorluk anlaşması kapsamında kiralanması manidardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Çıralı Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları halen devam etmektedir. Bu süreçte böylesi bir kiralama ve kiralanan alanda yapılması planlanan inşaat büyük bir risk oluşturmaktadır. Tüm bu gerçekler, kanıtlar ve endişelerimizi haklılığını açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

 

'ÇIRALI'YI KORUMAK İÇİN BU GİRİŞİME KARŞI KOYACAĞIZ'

Yetkililerin konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda, alanda uygulanacak olan projenin Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun denetiminde gerçekleştirileceğini belirttiklerini kaydeden Şahin, "ancak denetleyenin de onayı verenin de aynı kuruma bağlı olması endişelerimizi arttırmaktadır. Bizler, köyümüzde kiralık sahil bulunmadığını, Çıralı’nın sahip olduğu değerlerin korunarak geleceğe aktarılması için bu girişime karşı koyacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" diye konuştu.

 

EYLEME YOĞUN KATILIM VARDI

CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel ile MHP Kemer İlçe Başkanı Hüseyin Karadüz'ün  de destek verdiği eyleme, Ulupınar köyü Muhtarı Sami Ilgaz, Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, Çıralı'yı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Köylüoğlu, Çıralı Olympos Motorlu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ramazan Çabuk, Çıralı Spor Kulübü Başkanı İbrahim Kırımlı, Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Başbolat, Çıralı Dolmuşçular Kooperatifi Başkanı Tahsin Kurtarıcı, CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel ve MHP Kemer İlçe Başkanı Hüseyin Karadüz katıldı.  (atlas)