Dünyanın en kalabalık ülkesinde her yıl 1 milyon 600 bin kişi hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.

ABD merkezli çevre kuruluşu Berkeley Earth uzmanlarının yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre Çin'deki ölümlerin yüzde 17'si hava kirliliğinden kaynaklanıyor.

Geçen yıl dört ay boyunca yapılan araştırma sırasında hava kirliliği toplam bin 500 ayrı noktada ölçüldü. Çin nüfusunun yüzde 38'lik kısmının "sağlıksız" olarak tanımlanabilecek bir havayı soludukları saptandı.

PEKİN’DE İNSAN ÖMRÜ SAAT BAŞI 20 DAKİKA AZALIYOR    

Hava kirliliğini günümüz dünyasının en önemli çevre felaketi olarak tanımlayan araştırmacılardan Richard Muller, Pekin'i son ziyaretinin hava kirliliğinin endişe verici boyutlara ulaştığı bir ana denk geldiğini belirtti. Muller, "Kirli havayı soluduğum her saat hayat beklentim 20 dakika kısaldı. Bu, her erkek, her kadın ve her çocuğun saat başı 1,5 sigara içmesine benzetilebilir" dedi. 

Çin'de insan sağlığını en çok ince toz tehdit ediyor. Çapı en az 2,5 mikrometrenin altında partiküllere ince toz adı veriliyor. Akciğerlere giren ince toz kalp krizine, felce, akciğer kanserine ve astıma neden olabiliyor.

ENERJİDE KÖMÜR TERCİHİ HAVAYI KİRLETİYOR      

Çin'de hava kirliliğinin büyük kısmı kömür kullanımından kaynaklanıyor. Çin enerji ihtiyacının üçte ikilik kısmını kömürden elde ediyor.

Dünya genelinde her yıl ortalama üç milyon kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. Berkeley Earth yetkilisi Elizabeth Muller, kirliliğin AİDS, sıtma, diyabet ya da veremden daha çok can almasına rağmen uluslararası kurumların harekete geçmemiş olmasını eleştiriyor.

UZMANLAR NE ÖNERİYOR?   

Elizabeth Muller kirliliğin azaltılması için gaz arıtma sistemlerinin devreye sokulmasını, enerji üretiminde etkinliğin sağlanmasını ve kömürden doğalgaz, nükleer enerji ya da yenilenebilir enerji gibi diğer enerji çeşitlerine geçiş yapılmasını öneriyor. Çin'de emisyon oranının düşürülmesinin küresel ısınmayı da azaltacağına dikkat çeken uzman Elizabeth Muller, "Hem bugün için hem de gelecekte hayat kurtarabiliriz" dedi.

Araştırmacılardan Robert Rohde ise 2022'de yapılacak Kış Olimpiyatları'na kadar Pekin'in havasının düzelmesini zor görüyor. Uzman, ince tozun asıl kaynağının başkent çevresinde kurulu sanayi kuşağında aranması gerektiğini kaydediyor.  (DW Türkçe)