Çanakkale’deki billboardlara yapıştırılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ait reklam afişleri, CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın talimatıyla kaldırıldı.

Başkan Gökhan, çocukların masumiyetlerinin suistimal edilmesine ve çevre mücadelesi veren bir kent olarak nükleer santral reklamına izin vermeyeceklerini söyledi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, bu duyarlılığı nedeniyle Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan’a teşekkür mektubu gönderdi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından hazırlanan ve kent merkezindeki çok sayıda billboarda yapıştırılan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin reklam afişleri, ilk olarak geçen 5 Nisan’da, sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi.

18 Mart İlkokulu’nun karşısındaki reklam afişlerinin yer aldığı billboardların önünde toplanan İda Dayanışma Derneği ve çeşitli sivil toplum örgütleri üyeleri, çocukların masumiyetinin nükleer reklamında kullanılmasına tepki göstererek, reklam afişlerinin kaldırılmasını istedi.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Kazdağları bölgesindeki maden arama ve işletme çalışmalarına karşı çevreci duruşu ve çevrecilere verdiği desteğiyle tanınan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’na ait billboardlarda yer alan reklam görsellerinin kaldırılması için görevlilere talimat verdi. Afişler geçen 6 Nisan’da söküldü.

‘REKLAMDA ÇOCUKLAR VAR’

Nükleer santrale ait billboardlardaki reklam afişlerini hafta başında gördüğünü belirten Başkan Gökhan şunları söyledi:

"Hem nükleer santral reklamına şehrimizde müsaade etmem mümkün değil, hem de reklamda çocuklar var. Çocukların masumiyetlerinin bir nükleer santral projesinde kullanılması son derece rahatsızlık verici bir durum. Bu nedenle o reklam afişlerini kaldırdım. Bir nükleer santral yapımıyla ilgili reklamda çocuk kullanılmasına şiddetle karşıyım. Biz zaten çevre mücadelesi yapan bir kentiz. Nükleer santrale karşıtlığımız söz konusu. Kentin Belediye Başkanı olarak böyle bir reklama müsaade etmeyip kaldırttım."

TEŞEKKÜR VE DESTEK MEKTUBU

Kentin çeşitli noktalarına asılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali reklamlarının kaldırıldığı yönündeki haberler üzerine, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a teşekkür mektubu gönderdi. Başkan Emine Girgin tarafından kaleme alınan mektupta şöyle denildi:

"Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağız iddiasıyla kamuoyunu yanıltan, TMMOB’ye bağlı meslek odalarının hazırladığı Nükleer Santral raporlarında belirtilen olumsuz etkileri halktan gizlenen, ÇED raporlarında sahte imza atıldığı ortaya çıkan Akkuyu Nükleer Santral yapımı ihtimali sizler gibi bizleri de endişelendiriyor. Kazdağları mücadelenizi olduğu gibi, Nükleer Santral mücadelenizi de saygıyla takip ediyoruz. Meydanlarımızın Gezisinden, Anadolu’nun Validebağı’ndan, ormanlarımızın kuzeyinden dayanışma dileklerimizi gönderiyoruz. Bu tavrınızın diğer belediye başkanlarına örnek olmasını diler, hassasiyetiniz için yönetim kurulumuz olarak teşekkür ederiz. Yaşam, doğayı ve kentleri savunanların mücadelesi mücadelemizdir."