Karadeniz İsyandadır Platformu eylemcileri ve yüzlerce yaşam savunucusu 25 yıl önce gerçekleşen çok sayıda insanın yaşamını kaybetmesine neden olan Çernobil Nükleer Santral kazası nedeniyle sokaklara çıktı.

Taksim Tramvay durağında bir araya gelen yaşam savunucuları “Sisteme lanet nükleere hayır”, “25 yıldır ölüyoruz”  yazılı pankartları ile İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde, Lazca ve Hemşince “İsyan”, “Nükleer istemiyoruz” ve “ Bizde Radyasyon var” yazılı dövizleri taşıdılar. Yürüyüş boyunca  tulum çalan grup sık sık, “Çernobil’i unutma nükleere bulaşma”,  “Yaşam isyan özgürlük” sloganları attı. .
 
Galatasaray Meydanı’na ulaşan grup çalınan sirenlerin sesleri ile birlikte Çernobil faciasının ölüm anını canlandırmak üzere, kısa süreli olarak yerlere yattı.  Basın açıklaması öncesinde "Karadenizliler Yüksek Derecede Radyasyon yayıyor" diyerek basın mensuplarına birer adım geri çekilmeleri istendi.

Basın açıklamasını okuyan Emel Çolak "Bizlerin nükleer karşıtı olmamız için, Fukuşima'da nükleer kaza olmasına gerek yoktu. Bizler 25 yıldır bu ülkede "Çernobil'in Çocukları" olarak her gün öldük. Sevdiklerimizi, dostlarımızı, yakınlarımızı toprağa koyduk. 25 yıldır her gün, her saat nükleere ve bunu başımıza bela eden sisteme lanet ettik" dedi.

Çolak, "Ucuz, temiz, yenilenebilir enerji bahaneleri ile nükleere karşı alternatif sunmak iktidarın ve şirketlerin ekmeğine yağ sürmek demektir. Çünkü biliyoruz ki amaç enerji değil, amaç Karadeniz’i ve Akdeniz’i nükleer atık çöplüğüne döndürmek,  kanlı savaşlarınız için silah elde etmektir. Amaç kar hırsıdır, amaç talandır, amaç doğayı ve yaşamı yok etmektir" dedi.

Basın açıklamasının ardından Çernobil’den doğrudan yada dolaylı olarak etkilenmiş insanlar yaşadıklarını tanıklıklarını ve kayıplarını anlatarak Nükleere ve yeni açılara HAYIR dedi...