Çernobil Nükleer Santrali yakınlarında çıkan orman yangının durdurulduğu ve santral için her hangi bir tehlike oluşturmayan yangının iki gün içinde tamamen söndürüleceği belirtildi.

Radikal'de yer alan habere göre Ukrayna Acil Durumlar Kurumu yetkilisi Nikolay Çeçetkin'in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, itfaiye ekiplerinin Çernobil ormanlarındaki yangını durdurduğunu ve şu anda santral için her hangi bir tehlike oluşturmadığını kaydederek, bölgedeki radyasyon oranında da her hangi bir değişikliğin gözlenmediğini, durumun normal olduğunu söyledi.

ÇİMLER YANMAYA DEVAM EDİYOR

Yangının çıktığı ormanda yangını körükleyecek ocakların tamamen söndürüldüğünü belirten Çeçetkin, şu anda sadece ormanın küçük bir kısmında lokal olarak çimlerin yanmaya devam ettiğini, ancak bunun yangının yeniden alevlenmesine yol açmayacağını ifade etti. Çeçetkin, itfaiye ekiplerinin bölgede yoğun olarak çalışmaya devam ettiklerini kaydederek, "2 gün içerisinde Çernobil ormanlarındaki yangını tamamen söndüreceklerini" belirtti.

RADYASYON ATIKLARINA 5 KİLOMETRE MESAFEDE

Acil Durumlar Kurumu'ndan daha önce yapılan açıklamada, Çernobil Nükleer Santrali yakınındaki 320 hektarlık ormanda çıkan yangını söndürmek için 3 itfaiye uçağı, 2 helikopter , 51 araç ve 305 itfaiyecinin seferber edildiği belirtilmişti. İçişleri Bakanı Arsen Avakov da, daha önce yaptığı açıklamada, yangının nükleer santrale 20 kilometre, radyasyon atıklarının gömüldüğü yere ise 5 kilometre mesafede durdurulduğunu açıklamıştı.

Çernobil Nükleer Santrali'nde, 26 Nisan 1986'da yaşanan büyük kazanın ardından ortaya çıkan radyasyon sızıntısı santral çalışanları ve çevreyi büyük ölçüde etkilemişti.