Cerattepe’de Cengiz Holding’in çalıştırmak istediği maden için hazırlanan ÇED raporunun iptalini reddeden Rize İdare Mahkemesi, çevre davalarında ilk kez rastlanan gerekçeye yer verdi. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre mahkeme kararında, anayasanın çalışma ve sözleşme hürriyetini düzenleyen 48. maddesine atıfta bulunulması tepki çekti. Maddenin 1. fıkrasında, “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. 

Özel teşebbüsler kurmak serbesttir”, 2. fıkrasında da “Devlet, özel teşebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır” hükümleri yer alıyor.

751 kişi ve 30’un üzerinde siyasi partiyle meslek örgütünün müdahil olduğu Türkiye’nin en büyük çevre davasının avukatlarından Arif Ali Cangı, mücadelelerinin 48. maddeyle ilgisi bulunmadığını anımsattı.

Maden şirketine verilen 2. ÇED onayının iptali istemiyle dava açtıklarına dikkat çekerek, “Cerattepe uyuşmazlığı; anayasanın hukuk devleti ilkesini düzenleyen 2. maddesi, mahkeme kararlarının bağlayıcılığı ilkesini düzenleyen 138. maddesi, yaşama hakkı, maddi ve manevi varlığın korunması ve gelişmesi hakkını güvence altına alan 17. maddesi ile sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını düzenleyen, devlete ve vatandaşlara çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önleme ödevi yükleyen 56. maddesiyle ilgili” dedi.

Aynı mahkemenin daha önce verdiği “Cerattepe madeni çalışırsa Artvin yaşam alanı olmaktan çıkar” kararını da anımsatan Cangı, “Artvin’in yaşamının korunması yerine Cengiz Holding’in çalışma özgürlüğünün tercih edilmesinin hukukla alakası yoktur” diye konuştu.