Artvin’in Kafkasör Yaylası’ndaki Cerattepe’de bakır ve altın madenlerinin çıkarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada karar Cengiz Holding lehine sonuçlandı.

MEVZUATA AYKIRI BİR DURUM YOKMUŞ

Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki değerlendirmeleri esas alarak, “devlet ormanlarında gerekli iznin alınması ile madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olduğu ve dava konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı” iddia etti. Mahkeme, “projenin devlet ormanı olan alanda yapılmasında mevzuata aykırı bir durum olmadığı”nı belirtti.

Verilen kararda, yapılan itirazlara ilişkin olarak şu değerlendirmeler yapıldı:

“Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği hükümlerine göre milli park alanı ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinin bulunduğu alanlarda dahi gerekli izinler alınmak kaydıyla madencilik faaliyetlerinin yapılması mümkün iken, fava konusu madencilik projesinin milli park alanında yapılmadığı, milli park alanına 660 metre uzaklıkta olduğu, turizm koruma ve gelişim bölgesi ile turizm merkezinin ise kapsamında değil, yanında yer aldığı hususları dikkate alındığında, dava konusu projenin yapıldığı alanın mevzuat açısından yasaklı alanlar içerisinde yer almadığı da sabittir.”

"FERMAN PADİŞAHINSA DAĞLAR BİZİMDİR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, sosyal medya hesabından karara tepki göstererek, "Cerattepe Davasında karar Cengiz'dir. Ferman padişahınsa dağlar bizimdir. Hukuk toplum vicdanının aleyhine karar veriyorsa bitmiş demektir" açıklamasını yaptı.