Soner Aydın / Demokrat Haber

Geçtiğimiz günlerde ÇED raporu onaylanan ve önceki gün yapım ihalesi gerçekleşen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temel atma töreni 14 Nisan'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla gerçekleşecek.

ÇED Raporu'nun iptali yönünde açılan davaların sonuçlanmadan temel atılacak olması ise, çevreciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Kamuoyunun ve çok sayıda STK’nın, parti temsilcilerinin karşı çıkmasına rağmen tartışmalı bir şekilde ÇED raporu onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılacağı bir törenle resmen yapımına başlanacak. Ancak hem nükleer karşıtı platformlar hem de STK’lar ÇED raporu mahkeme aşamasındayken temel atma töreninin gerçekleşecek olmasına tepkili.

GREENPEACE: ÇED’İN İPTAL DAVASI SÜRÜYOR  

Temel atma töreni ile ilgili görüştüğümüz Greenpeace Avukatı Deniz Bayram; "Planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin CED raporu hakkında, Greenpeace de dahil olmak üzere pek çok Sivil Toplum Örgütü, TMOBB, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, Belediye, Nükleer Karşıtı Platform, Milletvekilleri ve pek çok başka kurum ve kişi dava açtı ve bu davalar sürüyor. ÇED raporunun eksiklikleri, hukuka aykırılıkları defalarca kamuoyu ile paylaşıldı ve Türkiye'nin %64'ü de bu santrali istemiyor.  Bu santralde bir kaza olması durumunda sorumluluğu kimin alacağı belli değil ve santralin Akdeniz Fokları ve Caretta-Carettalara vereceği zararı uzman raporlarıyla belgelendi.  Ayrıca, deniz yapıları projesi de kıyı kanuna aykırı bir şekilde geliştirildi. Şeffaflıktan uzak bir şekilde planlanan bu santralin temelinin atılıyor olması, tüm bunlar düşünüldüğünde hukuka aykırıdır" dedi.

UĞURHAN: EN ÇOK ÇOCUKLAR ZARAR GÖRÜYOR  

Mersin Tabip Odası Dönem Başkanı Ful Uğurhan da, henüz ÇED raporuna itirazlar sürerken temel atma töreninin gerçekleşmesini eleştirdi. Billboardlara yapıştırılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ait reklam afişlerini de değerlendiren Uğurhan, “Nükleer Santralden en fazla çocuklar zarar görüyor. Nükleer Santrali kuracak olanlar, çocuklarımızın geleceği ile oynuyor. Çernobil’de bunun örneklerini gördük. Kazanın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen halen çocuklar sakat doğuyor. Nükleer santralin em fazla çocuklara zarar vermesine rağmen reklamlarda çocukların kullanılmasında açıkça çocuk istismarı söz konusudur” ifadelerini kullandı.

AFİŞLER ÇANAKKALE’DE KALDIRILDI  

Öte yandan, Çanakkale’deki billboardlara yapıştırılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ait reklam afişleri, CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın talimatıyla kaldırıldı. (Haber için tıklayın)