North Carolina Üniversitesi'nde yapılan araştırmada deniz kaplumbağalarının göç ederken sergiledikleri gelişmiş yön bulma kabiliyetinin sebeplerinin açıklandığı iddia edildi.

Caretta carettaların da dahil olduğu deniz kaplumbağası türünün binlerce kilometre süren deniz yolculukları sırasında yollarını nasıl buldukları uzun zamandır araştırılan bir doğa olayı.

Current Biology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre kaplumbağalar yönlerini, dünyanın manyetik alanından faydalanmaları sayesinde buluyorlar.

Kaplumbağalar göç yolları üzerinde kilometrelerce yüzerken enlem ve boylam koordinatlarını, dünyanın manyetik alanını okuyarak bulabiliyorlar.

Araştırmayı yürüten Nathan Putman, insanoğlunun açık denizde koordinatlarını öğrenebilme ve yönünü bulabilme becerisini yüzyıllar sonunda edindiğini, deniz kaplumbağalarında ise bu yetinin doğuştan itibaren var olduğunu belirtti.

Putman, yumurtadan çıkıp denize ulaşan kaplumbağaların ilk andan itibaren doğru noktalara yönelebildiklerini söyledi.

Araştırma kapsamında, yuvarlak havuzlarda bulunan deniz kaplumbağalarının yüzüş rotaları elektronik olarak izlendi.

Daha sonra kaplumbağaların yaratılan manyetik dalgalar sonucunda verdikleri tepkiler takip edildi.

Sonuç olarak deniz kaplumbağalarının yön bulma kabiliyetlerinin manyetik alanın özelliklerini okumalarına dayandığı ortaya çıktı.

Araştırma ekibinden Kenneth Lohmann, bulguların yalnızca bu gizemli canlı özelliğinin anlaşılmasına faydalı olmayacağını ayrıca deniz kaplumbağalarının korunması için de önem taşıdığını söyledi.