Çin’de canlı hayvanların anahtarlık yapılıp satılması, dünya çapında tepki çekmeye devam ediyor.

Çin’de ortaya çıkan “canlı anahtarlık” modası, canlılara yapılan eziyetin uç noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Hayvanlar, iki ay yaşayabilecekleri kadar sıvı besin içeren plastik muhafazalar içinde piyasaya sürülürken, hayvan hakları kuruluşları ve hayvan severler bu eziyetin sona erdirilmesi için yetkilileri derhal göreve çağırıyorlar.

avaaz.org ve change.org sitelerinde devam eden kampanyalarda, şimdiden 350 bin imzaya ulaşılmış durumda. İmza kampanyası için hazırlanan metinde şu ifadelere yer veriliyor:

“Yaşayan deniz canlıları küçük plastiklere hapsedilerek anahtarlık olarak satılıyor. Bu acımasız işlem derhal yasaklanmalı. Hapsedilmiş küçük balık, semender ve kaplumbağalardan oluşan bu anahtarlıklar Çin’de giderek daha fazla popüler hale geliyor.

Birçok Çinli canlı anahtarlıkların şans getireceğine inanırken, hayvan koruma kuruluşları bu durumu “tam bir sömürü” olarak nitelendiriyor. Global Times gazetesinin haberine göre, Salı günü, Sihui Metro İstasyonunun önünde, 1 balık ve 9 kaplumbağa anahtarlığının satılması yalnızca 5 dakika sürdü. Üreticiler poşetlerdeki renkli suların, hayvanları besin açısından aylarca canlı tutabileceğini öne sürseler de, Uluslararası Veterinerler Birliği kurucusu Mary Peng besin yetse bile oksijenin o kadar uzun süre yetmeyeceğine dikkat çekiyor.

Hayvan hakları savunucuları canlı anahtarlıklara karşı protestolarını yüksek sesle dile getirseler de, ellerinden daha fazla bir şey gelmiyor. Çünkü Çin’de var olan Vahşi Yaşamı Koruma Yasası, vahşi olmayan birçok hayvanı dışarıda bırakıyor. Kanun değişene ve tüm hayvanları koruma altına alana kadar, protestocuların yapabildiği sadece insanları bu anahtarlıkları almamaya davet etmek ve talep yetersizliği nedeniyle üretimin ortadan kalkmasını umut etmek.”

İmza kampanyalarına şu linklerden erişilebilir: - Avaaz.org

(Yörükhan Ünal / Gazetesiz)