Amerikan Ulusal Kar ve Buz Endeksi Veri Merkezi'nin yayınladığı son rapor, Ağustos 2016 yılının kutuplarda kaydedilen buz miktarının en düşük seviyeye gerilediği ay olduğunu duyurdu. 

Bilim insanlarına göre bu sadece küresel ısınma deyince manşetlerde fotoğraflarını görmeye alışkın olduğumuz kutup ayıları için değil insanlar için de kötü bir haber. 

Kutuplarda yaşayan 19 farklı kutup ayısı sürüsü, kışın buzlarda geçirip ilkbaharda avlanmaya çıkıyor. 

Foklar da kutup ayılarının ana 'kalori kaynağı'.

35 yıllık uydu görüntüleriyle buzlanma verilerini kaydeden The Cryosphere kurumundan araştırmacılara göre, bu 19 farklı kutup ayısı sürüsünün hepsinin de avlanma mevsimi buzların erimeye başlamasıyla iyice kısalmış durumda. 1979 yılıyla kıyaslandığından kutup ayılarının avlanma mevsimi her on yılda 3 ile 9 gün arasında kısaldı. Yani toplamda bu 35 yılda av sezonu kutup ayılar için 7 hafta kısalmış oldu.  

Wahington Üniversitesi'nin Kutup Araştırma Merkezi uzmanı Kristin Laidre, bu duruma "Av sezonları üreme süresiyle de ilişkili. Bir kutup ayısı eşini bulduğu zaman çiftleşiyorlar. Yeni doğan kutup ayılarının da beslenip gelişme süresi kısalmış oluyor" tespitini ekledi. 

Buzların erimesi bu hızla sürerse 2050 yılında kutup ayılarının av sezonu 6-7 hafta daha kısalabilir. 



KAYNAK: NASA, The Cryosphere , ÇEVİRİ: aljazeera.com.tr