Bodrum'a yakın mesafedeki her gün onlarca yatın uğrak yeri olan Orak Adası'nda, son bir haftadır caretta carettalar, insanlara karşı doğal yaşam alanlarını korumak için öz savunma uyguladı.

Son üç günde caretta carettaların 9 ayrı öz savunmasında 'tatil'e geldikleri belirtilen 5 kişi çeşitli yerlerinden yaralanarak, hastaneye kaldırıldı.

Yaralanan üç kişiye kaldırıldıkları Bodrum Devlet Hastanesi'nde tetanoz aşısı yapıldı.

Konunun gündeme gelmesi ise birçok gazetenin haber başlığında ve içeriğinde yaşam alanlarını koruyan hayvanların insanları yaralamasına “saldırı” kelimesini kullanması ile başladı.

'SALDIRILAR ÇOĞUNLUKLA İNSAN KAYNAKLI'

Konuyla ilgili Sivil Sayfalar'a konuşan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilisi Doğan Sözbilen, “Haberlerin deniz kaplumbağaları saldırdı şeklinde verilmesi yanlış, deniz kaplumbağaları kendilerini korudu demek gerekiyor” dedi.

Sözbilen bu yaşananların sebeplerini şöyle açıkladı:

“Panik yaratacak bir durum yok. Hayvanlar iyi durumda ve kontrolden çıkmış değiller. Bu saldırılar çoğunlukla insan kaynaklı. Son yıllarda deniz kaplumbağaları medyada çok görünür oldu ve insanların dikkatini çekiyor. Art niyetli olduğunu düşünmediğim, iyi niyetli olduğuna inandığım sebeplerle insanların bu hayvanları elle beslemesi ve yanlarına çok fazla yaklaşması bu saldırıların sebebi. Elle besleme durumunda hayvan bölgeyi sahipleniyor ve sadece insanı değil başka kaplumbağayı da istemiyor aynı yerde. Üstelik bu beslemeler hayvanların doğal beslenme rejimini bozuyor, örneğin tavuk yedirmeye çalışıyorlar.

“Ayrıca insanlar deniz kaplumbağalarını ilgi çekici buluyor ve dokunmak istiyorlar fakat fakat bu hayvanların üzerinde stres ve baskı oluşturuyor. Sevmek isteyen bazı insanların çekinip tekme attığını duyduk bu tür müdahaleler karşısında hayvanlar saldırganlaşabilir.”