Kırşehir'in Mucur ilçesinde 200'e yakın kuş türünün ve on binlerce göçmen kuşlarının konaklama ve üreme alanı olan ve 1. derece SİT alanı olan Seyfe Gölü, geçen Eylül ayında kendisini besleyen su kaynaklarından sondajlarla bilinçsizce su çekilmesi sonucu tamamen kurudu.

Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, “15 kilometrekarelik alanı kapsayan Seyfe Gölü’nde bir damla su yok. İçme suyu amaçlı açılan derin kuyulardan halen gürül gürül su çekiliyor. Gölde şu an yerel kuş bile gözükmüyor. 152.000 hektarlık kuş cenneti ve doğa harikası Seyfe Ovası yaz aylarında toz cenneti, kış aylarında ise kuş sesi olmayan ıssız ada oldu” dedi.

TAMAMEN İNSAN FAKTÖRÜNE BAĞLI

Mustafa Yavuz, Seyfe Gölü çevresinde bilinçsizce ve izinsiz açılan içme-sulama amaçlı açılan yüzlerce derin kuyulardan çekilen suların gölü susuz bıraktığını öne sürdü. Yavuz, 25 haneli Seyfe Köyü’de yıllardan bu yana akan pınarların bile kurutulduğunu belirtirken, şöyle devam etti:

“Yaz aylarında kuruyan gölden kalkan toz bulutları çevredeki bitki örtüsüne zarar vermeye başladı. Göl çevresinde 10’a yakın köy var. Bu köylerde yaşayanlar kuraklıktan ve toz bulutlarından zarar görerek yerleşim alanlarını terk edebilirler. Seyfe Gölü’nün kuruması tamamen insan faktörüne bağlı. Su kaynaklarının ve havzalarının tepelerine sondajla kuyular açılıp, yer altı sularını yer yüzüne çıkmadan çekip götürüyorlar. Başta 12.000 nüfuslu Mucur Belediyesi, içme suyu amaçlı saniyede yüzlerce litre su çekiyor. Buna benzer yüzlerce açılan kuyulardan su çekmeye devam eden kurum ve kuruluşlar var.”

BİRİNCİ DERECEDEN SİT ALANINI KORUYAMADIK 

Seyfe Gölü’nü besleyen kaynak sularının yeryüzüne çıkmadan götürüldüğünü dile getiren Mustafa Yavuz, şöyle konuştu:

“Bu durumda göl su alamadığı için kurudu. Son yıllarda kuraklığın nedeni de var, ama gölün asıl kuruma nedeni bilinçsizce açılan bu kuyular. Durumu ilgili kurum ve kuruluşlara defalarca yazılı ve sözlü anlatmamıza rağmen ilgilenen ve arayan soran olmadı. Mucur ilçesinden halen su çekilmeye devam ediliyor. Bu aylarda yüzlerce yaban kuşunun tepemizde dolanması gerekirdi. Gölde şu an yerel kuş bile gözükmüyor. 152.000 hektarlık Kuş Cenneti ve doğa harikası Seyfe Ovası, yaz aylarında toz cenneti, kış aylarında ise kuş sesi olmayan ıssız ada oldu. Gelecek yıllarda torunlarımıza buranın ‘doğa harikası bir kuş cenneti’ olduğunu söylersek bizlere inanırlar mı?, ya da ‘nasıl kuruttunuz bu güzelim cenneti?’ diye sormazlar mı?”