Belçika'da 2022 yılına kadar çalıştırılması planlanan Doel 3 nükleer santrali muhtemel çatlaklar nedeniyle kapatıldı.

 

Federal Nükleer Kontrol Ajansı (FANC), 1982 yılında faaliyete giren ve Fransız GDF Suez'in iştiraki Electrabel şirketince işletilen bin megavatlık santralin işleyişindeki "düzensizlikler" nedeniyle en az Ağustos sonuna kadar kapalı tutulacağını duyurdu.

 

Nükleer santral çalışanlarının ve çevresinde ikamet eden halkın güvende olduğunu bildiren FANC, Electrabel'den sorunun kaynağını tespit edip ikna edici çözüm önerileri sunmasını istedi.

 

FANC'dan yapılan açıklamada, santralin güvenliği garanti edilene dek yeniden çalıştırılmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

 

Belçika'nın ikinci büyük kenti Anvers yakınlarındaki Doel'da toplam 2 bin 919 megavat kapasiteli 4 nükleer reaktöre 75 kilometre mesafede 10 milyon insan yaşıyor.

 

Belçika'da Doel gibi Hollandalı Rotterdam Drydocks şirketi tarafından inşa edilen Tihange 1 nükleer santralinde soğutma suyuna, 6 yıldır radyoaktif madde karıştığı geçen ay basına yansımıştı.

 

FANC, Belçika'daki diğer nükleer santrallerde düzenli denetimlere devam edeceğini ve bu kapsamda bin megavatlık Thiange 2 santralinde Eylül ayında üretime ara verileceğini bildirdi.

 

FANC Genel Müdürü Willy de Roovere, basına yaptığı açıklamada, en kötü senaryoda sorunlu santralleri tamamen kapatacaklarını söyledi.

 

Belçika'daki sorunlu nükleer santralleri inşa eden Hollandalı firmanın dünyada toplam 21 reaktörde imzası bulunuyor.