Bayramiç Belediyesi desteğinde Bayramiç Muratlar Köyü Permakültür grubu 30 Temmuz 2011 Cumartesi günü başarılı bir etkinlik yaptı. Türkiye’nin üçüncü tohum takas şenliği Bayramiç’te gerçekleşti.

Tohumla ilgili bir söyleşinin ardından çoğunluğu kadın 52 çiftçi yerel tohumlarını hem birbiri ile hem de katılan bine yakın kişi ile paylaştı.

Tohum, ilaç tekellerinin ekolojik ve ekonomik işgaline karşı ilk kurşun İzmir’de Torbalı Tohum Şenliği ile atılmış idi. Seferihisar’daki ikinci arkasından, üçüncü kurşun Bayramiç’te atılmış oldu. Bayramiç ormanları ve tarım alanları ile cennet gibi bir vatan parçamız. Altıncılar ise buraya da göz diktiler ve engellenmez ise burası cehenneme çevrilecek.

Halbuki Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Kenan Kaynaş’ın altın panelinde söylediği gibi, ‘Kozak Yaylası’nda sadece çam fıstığından elde edilen bir yıllık değer bile altının on beş yirmi yılda getireceğinden fazla.”

Bayramiç’te üreticiler yerel tohuma çok önem veriyorlar. Hiç kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan yetiştirilen son derece sağlıklı ve lezzetli domatesler, biberler ve buğdayları yerinde gördük. Bayramiç’in avantajı hayvancılığın da güçlü olması. Bu nedenle hayvan gübresi de bolca kullanılabiliyor. Diğer yörelerde kaybolmuş sarı buğday burada hâlâ ekiliyor. Verimi şu anda biraz aşağıda ancak üreticileri kimyasal ilaç, kimyasal gübre ve tohuma para vermiyorlar. Çok lezzetli ve besleyici ekmekler, keşkekler ve bulgurun yapıldığı bu buğday yabancı buğday çeşitlerinden beş hatta sekiz misli daha yüksek fiyata satılıyor. Üzerinde çalışmalar sürerse ve iklim değişimi de dikkate alınırsa çok yakında verimde de üstünlük elde etmesi mümkün.

2006’da çıkan tohum kanunu nedeniyle bu buğdayı tohumluk olarak satmak isteyen bir köylünün ceza alacağını bilmek askeri bir işgal altında olmayan bir Türkiye için acı bir durum. Satanlara henüz baskılar gelmemiş olabilir. Ancak kanun buna açık. Bu kanunun köylü, çevre ve halk üzerinde bir zulüm olduğu gerçeğini bir kere daha yineleyelim. Bu kanun değişmeli. Bu zulmü görmek istemeyenleri teşhir edelim.

Bayramiç’li köylü kadınları ve erkekleri tohumda egemenliğin kaybolması halinde ne özgürlük ne de refahın olmayacağını çok güzel gösterdiler. Takas şenliğinde küçük zarflar içine konmuş yerel tohumlar kadınlar arasında takas edildi.

Bayramiç Permakültür grubu Muratlar Yeniköy mahallesindeki merkezinde yerel tohumla yaptığı çalışmalara başarı ile devam ediyor. Kaybolmakta olan yerli tohumlar bulunuyor ve yetiştirilerek yayılması sağlanıyor. Köylü ile kurulan ilişkilerle ilaçsız temiz ve lezzetli ürünlerinin tüketiciye ulaşmasına ve çiftçinin daha iyi bir gelir elde etmesine yardımcı oluyorlar.

Etkinlikten birkaç gün önce Türkiye’nin birçok köşesinden elliye yakın genç Bayramiç ’e ekolojik ve ekonomik kırıma karşı direnişe yardımcı olmak için geldiler. Ölüme karşı, yaşamdan yana Bayramiç’te üçüncü kurşun atıldı. Kaz dağları boyun eğmeyecek.

Tayfun Özkaya
Ege Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
[email protected]

www.karasaban.net