Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali tatlı sulara yumurtalarını bırakmak için göç ederken büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyor.

Binlerce balık, göç için kullandıkları Muradiye ilçesinde bulunan Bendimahi Çayı'ndaki su seviyesinin az olması ve oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle can verdi. 

Habertürk'ten Meral Yıldız'ın aktardığı bilgilere göre, yumurtalarını tatlı su yataklarına bırakmak için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında göç eden balıkların avlanması yasakken binlercesinin HES'lerin suları azaltması nendeniyle ölmesi tepkilere neden oldu.

2 haftadır suda ciddi bir azalma olduğunu ifade eden Barış Merter, "HES'ler yüzünden su azaldıkça balık ölümleri artıyor. Buranın suyu bir hafta sonraya kadar tam anlamıyla bitecek. O zaman da çaydaki tüm balıklar ölmüş olacak. Burada binlerce balık ölüp gidiyor" dedi.

Bedih Şepik ise "HES projesi olmadan önce burada balıklar ölmüyordu. Ancak bu çay üzerinde hayata geçirilen HES'lerden sonra balık ölümleri de arttı. Her gün burada bir sürü balık ölüyor. İnsanlar da bu balıkları yiyemiyorlar. Çünkü şu anda bir yasak var. Yasak tutulması için var ancak ölmemesi için yok ne yazık ki" dedi. 

"CAN SUYU VERİLMİYOR"

Van Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık suyun canlıların ortak alanı olduğunu ifade ederek, "HES ya da buna benzer kapalı alanlar yapıldığı zaman yüzde 10'luk bir can suyu olması gerekiyor. Ancak burada yapılan kapı havzalar ve HES'lerde yüzde 10'luk can suyu verilmiyor. Kimse de bunu takip etmiyor. Bunun yakından takip edilmesi gerekiyor. Balıkların ölümü de ne yazık ki bundan kaynaklanıyor" diye konuştu. 

"SULARIN KESİLMESİ BALIKLARI ÖLDÜRÜYOR"

Yetkililer ise suyun çıktığı yerden çaya gelene kadar birçok yerden kesilerek sulama olarak kullanıldığını ve suların bu şekilde kesilmesinin balıkların ölümüne neden olduğunu söyledi.