Gıda ve iklim uzmanları küresel ısınmanın dünyadaki tarım üretimini değiştirdiğini ve 2050 yılına kadar gıda fiyatlarının ikiye katlanmasıyla Asya ve Afrika’da milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

ANF'nin haberine göre, küresel alandaki gıda politikaları konusunda çalışmalarıyla tanınan Frank Rijsberman 2050 yılına kadar artan gıda talebinin karşılanması için tarım üretiminin yüzde 60 oranında yükselmesi gerektiğine işaret ederek bunun karşısında en büyük engelin küresel iklim değişikliği olduğunu söyledi. Halihazırda 1 milyara yakın insanın yeterli gıdaya ulaşma sıkıntısı yaşadığını dile getiren Rijsberman bu nüfusun yaşadığı ülkelerdeki tarım üreticilerinin değişen iklim koşullarına adapte olma kapasiteleri bulunmadığını vurguladı.

Rijsberman’ın açıklamaları ABD Ulusal İklim Değerlendirme Kurumu tarafından yayınlanan ve önümüzde 30 yıl içerisinde tarım üretim koşullarının dramatik bir şekilde değişmesi gerektiği yönündeki raporunun kamuoyuna duyurulmasının ardından geldi.

Rapora göre önümüzdeki 30 yıl içinde ısınan havalar ve değişen iklim koşulları ABD’nin büyük bir kısmında hasatların günümüzdeki tarım yöntemleriyle alınması mümkün olmayacak. ABD’nin üçte ikisinde geçtiğimiz sene görülen kuraklığın artarak tüm ülkeye yayılacak ve bunun bir sonucu olarak da gıda fiyatları yükselecek. Sadece Kaliforniya eyaletindeki şarap endüstrisi 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında küçülecek.

Raporda dünya ülkelerinin karşı karşıya kalacağı sorunlar konusunda ise oldukça karamsar bir tablo çiziyor. Rusya, Ukrayna, Avustralya ve ABD’deki hasat felaketlerine dikkat çekilen raporda buğday üretiminin Rusya’da yüzde 33, Ukrayna’da yüzde 19, Avustralya’da yüzde 9 oranında düştüğü hatırlatıldı. Rapora göre bu ülkelerdeki hasat verimsizliği iklim değişikliğine bağlı olarak artan bir oranda sürecek.

Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Laos’ta sıcaklıkların daha önceki tahminlerden iki kat fazla artabileceği ve 2050 yılına kadar 100 milyon insanın kesin bir şekilde açlıkla karşı karşıya kalacakları belirtiliyor.