Çevre Platformu ve Karadeniz İsyandadır Platformu tarafından Artvin Belediyesi’nin de desteğiyle Kafkasör Yaylası'nda maden çalışmaları ve hidroelektrik santrallerine (HES) tepki göstermek amacıyla Ekoloji Kampı kuruldu. 

Artvin’in Cerattepe ile Genya Mevkii'ndeki madencilik faaliyetleri ve bölgede planlanan yaklaşık 300 HES projesine karşı çevreciler Kafkasör Yaylası'nda toplandı. Türkiye’nin çeşitli illeri ve bazı ülkelerden gelerek Artvin’de dün akşam toplanan yaklaşık 400 çevreci basın açıklaması yaptı.

Artvin Belediye Başkanı CHP'li Emin Özgün, madencilik çalışması yapılmak istenen yerin 'Artvin’in kalbi' konumunda olduğunu belirterek; "Burada maden çıkarsa Artvin yok olur. Burada yaşamak istiyoruz, bu topraklarda mutluyuz" dedi. Özgün ayrıca Artvin’de maden çıkarılması konusunda referandum yapılmasını da istedi.

'DOĞANIN TALANINA KARŞI ARTVİN'DEYİZ'

Ekoloji Kampı sözcüsü Emrah Altıkulaç ise, şöyle konuştu:

"Şirketlerin yalanına, doğanın talanına karşı Artvin’deyiz. Doğanın ve yaşamın her alanı talana açılarak; derelerimiz şantiye, yaylalarımız maden sahası, parklarımız AVM yapılarak yok edilmek isteniyor. 'Kalkınma ve enerji ihtiyacı' yalanı adı altında; HES'ler, termik ve nükleer santraller, madenler, taşocakları, kırsal-kentsel dönüşüm projeleri ile yaşam alanlarımız tarihte görülmemiş bir boyutta yağmalanıyor.

Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Ekoloji Kampı'nda; Karadeniz'de ve Türkiye'de verilen doğa ve yaşam mücadelelerini hep birlikte tartışmak, üretmek, eğlenmek, paylaşmak ve ekoloji mücadelesini yükseltmek için Artvin Kafkasör yaylasında bir araya geldik. Paneller, söyleşiler, forumlar, atölyeler, dinletiler, sergiler, doğa sporları ve gezilerin olacağı ekoloji kampında, tarafını yaşamdan ve doğadan yana belirleyen tüm Artvinli dostlarımızın bizimle birlikte olacağına inanıyoruz.

Dünyanın en yüksek debili nehirlerinden coşkun Çoruh'un derince yardığı, sarp yamaçlarında aynı anda dört mevsimin yaşandığı, 7 iklimin meyvesinin yetiştiği, yüzlerce endemik türün can bulduğu eşsiz bir ekosistem, benzersiz bir mikro klimadır Artvin. Dünyada sadece 100 tane kalmış olan doğal ormanlardan biri Genya'dır, Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı Macahel'dir. Kafkas ekosisteminin Türkiye'deki tek uzantısı, yaşlı doğal ormanların son yaşam alanı, en önemli yırtıcı kuşların göç yoludur Artvin. 20 yıldır üzerimize çöken bir kabustan kurtulmaya çalışıyor Artvin."

Basın açıklamasın ardından çevreciler Artvin şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası'na hareket etti. Kamp alanına gelen çevreciler dün akşam ve bu sabah yaklaşık 200 çadır kurarak ekoloji kampı alanını oluşturdu.

Gece kamp ateşi yakan çevreciler, 17-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek kampta çeşitli etkinlikler düzenleyecek. (Skytürk)