Artvin'in Arhavi İlçesi Balıklı Köyü'nde yapımı planlanan Saka hidroelektrik santrali için düzenlenen Halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı köylüler tarafından protesto edildi.

Artvin'in Arhavi İlçesi Balıklı Köyü'nde yapımı planlanan Saka hidroelektrik santrali için düzenlenen Halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı köylüler tarafından protesto edildi. Toplantının yapılacağı salonda enerji şirketi yetkililerini alkış ve 'yuh' sesleri ile susturan köylüler, tepkilerini dışarıda da sürdürdü.

Arhavi İlçesi Balıklı Köyü'nde Kapisre, Sevail ile Üçırmak Deresi üzerinde AB Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan 4.43 megavat kurulu gücündeki Saka 1 ve 2 hidroelektrik santralleri için Halkın Çevresel Etki Değerlendirme Sürecine Katılımı toplantısı düzenlendi.

Arhavi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya yaklaşık 200 köylü ile Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) üyeleri, kamu kurumlarının temsilcileri ve enerji şirketi yetkilileri katıldı. Köylüler toplantıya ellerinde, 'HES'lere hayır' ve 'Dereler özgür akacak' pankartları ile geldi.

Salona giren köylüler, enerji şirketinin yapılacak HES projesi ile bilgilendirme yapacağı sırada alkışlarla ayağa kalkarak, 'HES'leri istemiyoruz' diyerek şirket yetkililerini yuhalamaya başladı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ÇED toplantısı yapılamadı. Köylüler salon dışında da protestolarını sürdürdü.

"DOĞAYI GERİ GETİRMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Balıklı Köyü sözcüsü Hasan Algül, köylerinde yapımı planlanan HES projesine karşı olduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Bu bölge; heyelan yaşanan bir alan olduğu için HES yapımına uygun değildir. Dinamitle yapılacak patlatmalar evlerimizi etkileyecek. Geçimimizi çay ve fındıktan sağlıyoruz. HES'ler yapıldığında dereler kuruyacak, çayın verimi düşecek. Enerjiye karşı değiliz. Enerji elde etmenin pek çok yolu var ama doğayı geri getirmek mümkün değil. Enerji bahanesi ile sularımızın özelleştirilmesini istemiyoruz. Doğu Karadeniz fauna, flora ve endemik türler açısından dünyada korunması gereken sayılı havzalardan biridir. Arhavi'de bu özelliklere sahip. Bu nedenle demokratik ve hukuksal mücadelemizi sürdürerek bölgemize sahip çıkacağız. "

KÖYLÜLER TOPLANTIYI ENGELLEDİ

Salonda bulunan 15 kişiye ÇED bilgilendirmesi yapmak isteyen heyet, salona giren köylüler tarafından protesto edildi. Toplantının yapılmasını engelleyen Balıklı ve Ulukent köylüleri, toplantının yapılamadığı yönünde tutanak tutulmasının ardından salonu terk etti.

Toplantıyı yaptırmayan köylüler tulum eşliğinde halay çekerek kutlama yaptı.

Ajanslar/ Haberler.com